Avto
178 ogledov

Do meritev hitrosti s podkupnino?

promet Saša Despot
Pri vzpostavljanju sekcijskega merjenja hitrosti na avtocesti pod Trojanami, ki ga Dars obljublja od lanskega poletja, se je pojavil sum na korupcijo. Urad za meroslovje trdi, da so njegovemu zaposlenemu za pohitritev postopka pridobivanja certifikata v zameno nudili ugodnosti.

V četrtek smo na našem portalu objavili članek "Hitri vozniki se smejijo počasnim uradnikom", v katerem smo iskali odgovore, zakaj že sedem mesecev po prvi vložitvi vloge traja postopek za pridobitev certifikata, potrebnega za uveljavitev polnega delovanja merilnih naprav za sekcijsko merjenje hitrosti na odseku avtoceste pod Trojanami.

Čeprav so na Uradu za meroslovje sprva zavračali kakršenkoli komentar in pojasnila, zakaj tolikšne zamude, če Zakon o upravnem postopku po polni dopolnitvi vloge določa največ dvomesečni rok za izdajo odločbe, so se v petek, po objavi članka, odzvali in nanizali nekaj zelo zanimivih navedb. 

Med drugim so opozorili, da je podjetje Intermatic, ki je kot dobavitelj opreme proizvajalca 3M vložilo vlogo za certifikat, "še ni predložilo vzorca merila za izvedbo preskusa in vseh zahtevanih dokazil, ki bi bila zadostna za odločitev v postopku." Tako da ne držijo navedbe Darsa, da je vložnik dokumentacijo dopolnil v rokih in vsebinsko. Še več, pri Uradu navajajo, da je Intermatic "že tretjič zaprosilo za podaljšanje roka za dostavo dokazil, in sicer ponovno za en mesec."

Po navedbah Urada se najnovejši rok izteče aprila, kar pomeni, da bi Urad ob ustreznih dokazilih certifikat lahko izdal do konca junija. Policija bi na podlagi certifikata nato s skoraj enoletno zamudo lahko pričela kaznovati voznike, ki merjeni petkilometrski odsek avtoceste med priključkom Trojane in izvozom iz predora Pomilj (v smeri Ljubljane) prevozijo z višjo povprečno hitrostjo od dovoljene, to je 100 km/h.

Urad: njihovega zaposlenega skušali "podmazati"

Urad pa je opozoril tudi na sum korupcije, ki se je domnevno dogajal v procesu pridobivanja certifikata, potem ko se je predstavnik Intermatica srečal z zaposlenim na uradu. "Na tem sestanku je predstavnik podjetja Intermatic d.o.o. ponudil  strokovnemu sodelavcu Urada določene ugodnosti, če bi omenjeni sodelavec osebno ali v imenu urada, še pred vložitvijo njihove formalne vloge, izvedel potrebne meritve. Glede na vsebino predlogov predstavnika podjetja Intermatic d.o.o. na omenjenem sestanku, je Urad RS za meroslovje o vsebini tega pogovora obvestil Komisijo za preprečevanje korupcije."

"To je bolna prvoaprilska šala"

Pridobili smo odziv podjetja Intermatic. "To je bolna prvoaprilska šala. Odločno zanikam te navedbe," je za žurnal24.si v petek, na 1. april, dejala Urška Platenšek, vodja pisarne pri Intermaticu o tem, da bi kdo o zaposlenih skušal na ta način pohitriti postopek.

In od kod takšne zamude? "Naše podjetje je opravilo že marsikateri postopek pridobivanja certifikatov. Vemo da so postopki lahko dolgotrajni in zahtevni, smo pa običajno dobili certifikate v največ treh mesecih, odvisno od kompleksnosti. Glede na to, da so te naprave že overjene ponekod drugod po Evropi, smo pričakovali, da bo postopek hitrejši."

Platenškova dodaja, da je Intermatic v tem primeru zgolj posrednik opreme med proizvajalcem 3M in Darsom. Vse zahteve urada morajo tako iz podjetja dalje nasloviti na 3M in čakati na odgovor z njihove strani, da ga posredujejo nazaj, dodaja.

Z dodatnimi vprašanji smo se že obrnili na Dars in tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije. Odgovore še pričakujemo.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez_53 12:52 04.april 2016.

    Glavno vprašanje, skrito v članku, pa je tole: ZAKAJ ZA HUDIČA MORA BITI PODJETJE INTERMATIC POSREDNIK MED PODJETJEM 3M IN DRŽAVO??? Zaradi provizije ali zaradi kakšnega resnega razloga???