Šport
10 ogledov

Trstenjakova svetovna prvakinja

Tina Trstenjak in Edwige Gwend EPA
Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Astani osvojila naslov svetovne prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov.

Varovanka trenerja Marjana Fabjana je vknjižila kar pet zmag, že pred prvo borbo pa je bila Tina Trstenjak prva favoritinja za visoko mesto, saj je na lestvici Mednarodne judo zveze v tej kategoriji na prvem mestu.

Po slabših uvodnih dneh svetovnega prvenstva v kazahstanski prestolnici, ko sta Andraž Jereb in Vlora Beđeti ostala brez uvrstitev, Rok Drakšič pa je bil deveti, je prišel uspeh tudi za slovensko reprezentanco. Trstenjakova je namreč danes več kot odločno stopila na pota svoje nekdanje "sparing" partnerke, zdaj pa trenerke Urške Žolnir, zlate olimpijke iz Londona 2012. Čeprav je vodenje Trstenjakove zdaj prevzel glavni trener kluba, pa so prav izkušnje Žolnirjeve, ki je največje uspehe zabeležila v tej kategoriji, velikega pomena pri doseganju dobrih rezultatov tudi v prihodnje.

Trstenjakova je najprej v prvem krogu kot prva nosilka počakala na tekmico v drugem. Tam se je spoprijela z Rusinjo Pari Surakatovo, s katero sta se letos že pomerili na tekmi velike nagrade v Budimpešti. Z Rusinjo sta se spoprijeli v finalu in tako kot takrat je tudi danes slavila celjska judoistka, ki je bila vseskozi prepričljivejša, na koncu pa zmago slavila s prednostjo juke in dveh kazni.

V tretjem krogu je Trstenjakova dobila svojo dolgoletno tekmico in tekmico Žolnirjeve, Italijanko Edwige Gwend. Tudi njo je, tako kot Žolnirjeva v svoji karieri, spretno razorožila, tokrat s končnim prijemom osaekomi minuto pred koncem borbe za še četrto zmago v petem medsebojnem dvoboju.

V četrtfinalu ji je na pot stopila Mongolka Munkhzaya Tsedevsuren. Tekmici sta planili ena na drugo, kar je sodnik s kaznima že po 12 sekundah na obeh straneh ustavil. Trstenjakova si je po dveh minutah prislužila še drugo kazen, nato pa prevzela pobudo in tekmico najprej napadla z vazarijem, pol minute pred koncem pa jo vrgla še za ipon in predčasno zmago.

Polfinale je judoistki celjskega Sankakuja prinesel Nizozemko Juul Franssen, ki je po minuti borbe napravila napako, skušala nasprotnico ustaviti z nedovoljenim dvojnim prijemom osokomaki in diskvalifikacija je pomenila, da se bo Trstenjakova v finalu merila za zlato kolajno. Dobila je staro znanko, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, do zdaj aktualno svetovno prvakinjo, ki je bila od Trstenjakove boljša v finalu evropskega prvenstva v Montpellieru 2014.

"Vesela sem tega rezultata, zahvala gre seveda mojemu trenerju Marijanu Fabjanu in vsem v klubu, Urški, Igorju, vsem. Že jutri začnem trenirati za nova tekmovanja, a sem zelo vesela teh točk, ki sem jih s to zmago osvojila. Ne želim biti naslednja Urška Žolnir, ta je samo ena in edina, jaz sem Tina Trstenjak," je po borbi dejala Trstenjakova.

Ta je današnjo zmago pripisala predvsem današnji odlični taktiki. "Francozinjo poznam, je zelo težka nasprotnica, a sva s trenerjem naredila zelo dobro taktiko, ki se je obrestovala," je še povedala nova svetovna prvakinja.

V nadaljevanju slovensko ekipo čaka le še en nastop, v petek bo kot zadnja na tatamije v dvorani Alau stopila Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg. Poleg nje se bo za najvišja mesta in veliko mero točk za olimpijsko kvoto borilo še 32 bork. Velenškova je na lanskem SP v Čeljabinsku osvojila bronasto odličje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.