Šport
25 ogledov

Trstenjakova do zlata

Tina Trstenjak Stanko Gruden/STA
Slovenska olimpijska odprava je prišla do zlate kolajne po zaslugi Tine Trstenjak.

Tina Trstenjak je olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov. S tem je ponovila uspeh Urške Žolnir izpred štirih let v Londonu.

V finalu je bila njena tekmica Francozinja Clarisse Agbegnenou. Šlo je za dvoboj prve in druge na svetovni lestvici, obe judoistki sta si v karieri že priborili naslov svetovne prvakinje. Francozinja je na začetku nekajkrat nevarno napadla, a se je Trstenjakova izvlekla iz težav in tudi povedla, nato pa je izkoristila nov napad nasprotnice in jo vrgla iz ravnotežja ter potisnila na tla. Sprva se je Agbegnenoujeva še nekoliko izvlekla pri sedmih sekundah, a jo je nato slovenska šampionka znova spravila v primež. Ura je ponovno začela odštevati, tokrat ji je uspelo priti do konca. Ipon za peto slovensko zlato kolajno na poletnih olimpijskih igrah od samostojnosti dalje, skupno pa gre za 10. posamično zlato.

Pot do finala

Slovenska judoistka je sodila med največje slovenske adute na 28. olimpijskih igrah. Trstenjakova je bila po mnenju večine strokovnjakov največja favoritinja v svoji kategoriji, je tudi prva na svetovni lestvici, evropska in svetovna prvakinja.

Njena prva tekmica je bila tokrat v osmini finala Italijanka Edwige Gwend, ki je v prvem svojem dvoboju zanesljivo premagala Švedinjo Mio Hermansson. Varovanka trenerja Marjana Fabjana je bila v prvem kolu prosta.

Slovenska šampionka je imela veliko dela z Italijanko, ki jo je letos premagala v polfinalu evropskega prvenstva. Dvoboj je trajal celotne štiri minute, Trstenjakova pa ga je dobila zaradi dveh kazni Gwendovi, ki po mnenju sodnikov ni bila dovolj aktivna. V samem zaključku dvoboja je za nekaj časa zavladala panika pri slovenskih ljubiteljih juda, saj so si video sodniki ogledali nepravilno potezo Slovenke, ki pa na srečo ni bila diskvalificirana. Tudi v naslednjih šestih sekundah ni prišlo do preobrata.

Trstenjakova se je uvrstila v četrtfinale, kjer sicer morebitni poraz še lahko prinese kolajno, če judoist ali judoistka slavi na naslednjih dveh dvobojih. Nasprotnica Slovenke je bila v četrtfinalu Kitajka Yang Junxia. Ta je z iponom v osmini finala ugnala Mongolko Munkhzayo Tsedevsuren.

Tudi Kitajka se je nekaj časa uspešno upirala Slovenki, a jo je nato slednja stisnila ob tla in nato s končnim prijemom zaključila dvoboj. Njeni tekmici se ni uspelo izviti iz primeža v 20 sekundah, ki zadošča za zmagoviti ipon.

V polfinalu se je Trstenjakova pomerila z Brazilko Mariano Silvo. Za odličje se 25-letna Celjanka tako ni borila le proti izredno neugodni Silvi, ampak tudi proti nabito polni dvorani Carioce 2 v olimpijskem parku. Za obe tekmovalki je bil dvoboj tudi spoznavanje, saj se doslej še nista pomerili.

Silva je Celjanko enkrat spravila v neugoden položaj, a ji nato ni uspelo izvesti meta. Trstenjakova je že prej povedla z juko in si tako priborila prednost, nato pa je tako kot v četrtfinalu uspela nasprotnico spraviti na tla. Sledil je odlični prijem in ko je poteklo 20 sekund za ipon, je Slovenija že prišla do prve olimpijske kolajne v Riu. Trestenjakova je imela v tem trenutku v rokah že vsaj srebro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.