• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Prva tiskovka po juliju

12 komentarjev

Trump grobo odpravil novinarja CNN-a

Prva novinarska konferenca novoizvoljenega ameriškega predsednika po lanskem juliju. Odločno je zavrnil informacije o tem, da ima Rusija o njem kočljive informacije, primerjal se je z žrtvami nacizma in zavrnil novinarja CNN-a, ko mu je ta želel postaviti vprašanje. CNN je označil za medij, ki širi laži.

B. B. / Washington

 

(Foto: EPA)

Tiskovna konferenca Donalda Trumpa je tekla gladko vse do trenutka, ko je omenil CNN. Veliko ameriško televizijsko hišo je obtožil, da širi laži. Med novinarji je završalo; oglasil se je novinar napadene hiše Jim Acosta: "Če nas že napadate, vam lahko postavim vprašanje?" Novi ameriški predsednik: "Ne, vi ne. Vaša hiša je grozna." Acosta je poskušal naprej: "Napadate novinarsko hišo, dajte nam vsaj priložnost, da vam postavimo vprašanje." Trump je dal to možnost drugi novinarki, Acosti pa odvrnil: "Tišina! Tišina!" in ga še opozoril, naj ne bo nesramen, da ne bo odgovarjal na njegova vprašanja in da njegova hiša objavlja lažne vesti.

Medtem ko je Trump odgovarjal na vprašanja drugih novinarjev, je do Acoste - kot je kasneje povedal med javljanjem v program CNN-a - pristopil bodoči tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer in ga opozoril, da če bo še naprej skušal postaviti vprašanje, da ga bodo iz dvorane odstranili.

Televizija CNN je v torek na podlagi obveščevalnih informacij poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu ter da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton. Spletni medij Buzzfeed je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama. Trump je vse označil za popolno laž in izmišljotino.

 

Oster do Rusov

Trump je zagotovil, da nima nobenih interesov v Rusiji in celo dejal, da bo ostrejši do ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot bi bila Hillary Clinton. "Ali lahko res kdo verjame, da bi bila Clintonova bolj ostra do Putina od mene?" je vprašal Trump in dodal, da je večja možnost, da se s Putinom ne bosta razumela, poroča STA.

Čeprav pa je prepričan, da izboljšanje odnosov ne bi škodilo. "Odnosi z Rusijo so grozni. Če je Trump všeč Putinu, je to lahko le prednost, ne pa slabost," je dejal prihodnji predsednik ZDA, ki je zaradi Rusije v sporu z obveščevalci lastne države. Razen medijev je namreč napadel tudi obveščevalce in menil, da bodo imeli velik madež na svoji časti, če so lažne informacije o njem posredovali medijem.

Glede morebitnih računalniških vdorov s strani Rusije je menil, da se to ne bo ponovilo in dodal, da glede Rusije srednja pot ni možna. "Ali se bomo razumeli ali pa ne." Novoizvoljeni ameriški predsednik je še poudaril, da bo Rusija v času njegovega vodstva bistveno bolj spoštovala ZDA. Ne le Rusija, vse države.

Ukinil bo Obamacare

Na novinarski konferenci se je razen Rusije našlo nekaj časa tudi za druge teme, kot je Trumpov načrt za odpravo zdravstvene reforme predsednika Obame. O tem je dejal, da jo bodo ukinili in potem hitro našli nekaj veliko boljšega. Kaj bo to, ni znano, saj republikanci po sedmih letih zaganjanja v izjemno zapleteno reformo, ki je zagotovila zavarovanje 20 milijonom ljudi, še nimajo nobene ustrezne alternative.

Trump je novinarsko konferenco začel v svojem slogu, s prilaščanjem zaslug za nova delovna mesta in ohranitev proizvodnje v ZDA po njegovi zmagi 8. novembra. Zagotovil je tudi, da bo ustvaril toliko novih delovnih mest, "kot jih Bog še ni videl".

Konkretna podjetja je pustil pri miru, napadel pa je celotno farmacevtsko industrijo, da ima preveč moči in gromozansko služi z javnimi razpisi za vladna programa zavarovanja za starejše medicare in revne medicaid. Napovedal je korenito reformo razpisov na tem področju. Prav tako bo na meji z Mehiko zgradil zid in ne ograjo, za kar bo plačala Mehika, ki da jo sicer zelo spoštuje. Če ne v gotovini pa kako drugače.

 

Svoje posle bo predal otrokom

Besedo je predal odvetnici iz pravniške firme Morgan Lewis Sheri Dilon, ki je nanizala ukrepe, s katerimi se bo novoizvoljeni predsednik ZDA ločil od svojih poslovnih interesov in jih predal svojim otrokom. "Če po osmih letih ugotovim, da niso dobro opravili dela, jih bom odpustil," se je pošalil.

Trumpova organizacija bo še naprej sklepala nove posle v ZDA, ne pa tudi v tujini. Kaj bo z obstoječimi posli v tujini, ni jasno. Trump ima okrog 500 poslovnih interesov v 20 državah sveta še poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (12)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima