Svet
30 ogledov

Trump grobo odpravil novinarja CNN-a

Donald Trump EPA
Prva novinarska konferenca novoizvoljenega ameriškega predsednika po lanskem juliju. Odločno je zavrnil informacije o tem, da ima Rusija o njem kočljive informacije, primerjal se je z žrtvami nacizma in zavrnil novinarja CNN-a, ko mu je ta želel postaviti vprašanje. CNN je označil za medij, ki širi laži.

Tiskovna konferenca Donalda Trumpa je tekla gladko vse do trenutka, ko je omenil CNN. Veliko ameriško televizijsko hišo je obtožil, da širi laži. Med novinarji je završalo; oglasil se je novinar napadene hiše Jim Acosta: "Če nas že napadate, vam lahko postavim vprašanje?" Novi ameriški predsednik: "Ne, vi ne. Vaša hiša je grozna." Acosta je poskušal naprej: "Napadate novinarsko hišo, dajte nam vsaj priložnost, da vam postavimo vprašanje." Trump je dal to možnost drugi novinarki, Acosti pa odvrnil: "Tišina! Tišina!" in ga še opozoril, naj ne bo nesramen, da ne bo odgovarjal na njegova vprašanja in da njegova hiša objavlja lažne vesti.

Medtem ko je Trump odgovarjal na vprašanja drugih novinarjev, je do Acoste - kot je kasneje povedal med javljanjem v program CNN-a - pristopil bodoči tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer in ga opozoril, da če bo še naprej skušal postaviti vprašanje, da ga bodo iz dvorane odstranili.

Televizija CNN je v torek na podlagi obveščevalnih informacij poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu ter da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton. Spletni medij Buzzfeed je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama. Trump je vse označil za popolno laž in izmišljotino.

Donald Trump, tiskovka | Avtor: EPA EPA

Oster do Rusov

Trump je zagotovil, da nima nobenih interesov v Rusiji in celo dejal, da bo ostrejši do ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot bi bila Hillary Clinton. "Ali lahko res kdo verjame, da bi bila Clintonova bolj ostra do Putina od mene?" je vprašal Trump in dodal, da je večja možnost, da se s Putinom ne bosta razumela, poroča STA.

Čeprav pa je prepričan, da izboljšanje odnosov ne bi škodilo. "Odnosi z Rusijo so grozni. Če je Trump všeč Putinu, je to lahko le prednost, ne pa slabost," je dejal prihodnji predsednik ZDA, ki je zaradi Rusije v sporu z obveščevalci lastne države. Razen medijev je namreč napadel tudi obveščevalce in menil, da bodo imeli velik madež na svoji časti, če so lažne informacije o njem posredovali medijem.

Glede morebitnih računalniških vdorov s strani Rusije je menil, da se to ne bo ponovilo in dodal, da glede Rusije srednja pot ni možna. "Ali se bomo razumeli ali pa ne." Novoizvoljeni ameriški predsednik je še poudaril, da bo Rusija v času njegovega vodstva bistveno bolj spoštovala ZDA. Ne le Rusija, vse države.

Ukinil bo Obamacare

Na novinarski konferenci se je razen Rusije našlo nekaj časa tudi za druge teme, kot je Trumpov načrt za odpravo zdravstvene reforme predsednika Obame. O tem je dejal, da jo bodo ukinili in potem hitro našli nekaj veliko boljšega. Kaj bo to, ni znano, saj republikanci po sedmih letih zaganjanja v izjemno zapleteno reformo, ki je zagotovila zavarovanje 20 milijonom ljudi, še nimajo nobene ustrezne alternative.

Trump je novinarsko konferenco začel v svojem slogu, s prilaščanjem zaslug za nova delovna mesta in ohranitev proizvodnje v ZDA po njegovi zmagi 8. novembra. Zagotovil je tudi, da bo ustvaril toliko novih delovnih mest, "kot jih Bog še ni videl".

Konkretna podjetja je pustil pri miru, napadel pa je celotno farmacevtsko industrijo, da ima preveč moči in gromozansko služi z javnimi razpisi za vladna programa zavarovanja za starejše medicare in revne medicaid. Napovedal je korenito reformo razpisov na tem področju. Prav tako bo na meji z Mehiko zgradil zid in ne ograjo, za kar bo plačala Mehika, ki da jo sicer zelo spoštuje. Če ne v gotovini pa kako drugače.

Donald Trump | Avtor: EPA EPA

Svoje posle bo predal otrokom

Besedo je predal odvetnici iz pravniške firme Morgan Lewis Sheri Dilon, ki je nanizala ukrepe, s katerimi se bo novoizvoljeni predsednik ZDA ločil od svojih poslovnih interesov in jih predal svojim otrokom. "Če po osmih letih ugotovim, da niso dobro opravili dela, jih bom odpustil," se je pošalil.

Trumpova organizacija bo še naprej sklepala nove posle v ZDA, ne pa tudi v tujini. Kaj bo z obstoječimi posli v tujini, ni jasno. Trump ima okrog 500 poslovnih interesov v 20 državah sveta še poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 07:46 13.januar 2017.

    blayo, zadnji stavek je bil "malo težko si je predstavljat vse te dimenzije", če ti ni jasno, al se pa norca delaš, tole ni niti najmanj primerljivo z nivojem mulca v šoli, sicer pa nisi napisal kako bi se ti odzval

  • blayo 20:31 12.januar 2017.

    ponavadi je ravno obratno. Primer: tvoj osnovnošolski mulc je v eno zaljubljen ampak če mu ti recimo to omeniš bo naredil vse da v tistem trenutku to zanika.In Trumpovo odzivanje je ravno takšno. In če daš medijem kost, ...prikaži več, bodo pač še raje naprej glodali...

  • Avatar praufo
    praufo 20:24 12.januar 2017.

    predstavljaj se sebe v taki vlogi, kako se počutiš, mogoče jezno, užaljeno, besno, če zveš kako o tebi širijo laži, le kako bi se odzval, ....mogoče bi se vsem nasmejal in naslednji dan bi v cajtngu izpadel še večji bedak ...prikaži večk ... malo težko si je predstavljat vse te dimenzije