Svet
37 ogledov

Trump ni priznal ukaza za napad z "materjo vseh bomb"

GBU-43B Profimedias
Ameriški predsednik ni želel potrditi, da je izdal ukaz za napad na pripadnike Islamske države v Afganistanu s tako imenovano "materjo vseh bomb".

Ameriški predsednik Donald Trump pred odhodom na Florido ni hotel neposredno potrditi, da je izdal ukaz za napad na pripadnike Islamske države v Afganistanu. Dejal je, da vsi vedo, kaj se je zgodilo. 

Trump je misijo označil za zelo uspešno. "Kar jaz delam, je to, da avtoriziram svojo vojsko in vsi natančno vedo, kaj se je zgodilo," je na vprašanje, ali je osebno izdal ukaz za uporabo bombe, odgovoril Trump.

Rekel je, da ne ve, ali je ta bomba poslala kakšno sporočilo Severni Koreji. "Ta država je problem in s tem problemom bomo opravili," je dejal Trump ter pohvalil kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki trdo dela za mirno rešitev problema Severne Koreje.

Umrlo več deset pripadnikov IS

V napadu naj bi umrlo 36 pripadnikov Islamske države, pri tem pa je bila uničena njihova baza, je potrdilo afganistansko ministrstvo za obrambo. Uničena je bila tudi večja količina orožja. Dodali so še, da v eksploziji ni bil ranjen noben civilist, navaja BBC. Nekdanji predsednik Afganistana Hamid Karzai je obsodil ameriško potezo.  

Ameriške zračne sile so napadle kompleks predorov in votlin v provinci Nangarhar na meji s Pakistanom, kjer deluje podružnica Islamske države v Afganistanu. Poveljnik ameriških sil v Afganistanu general John Nicholson je v izjavi za javnost sporočil, da je bil napad namenjen zmanjšanju morebitnih žrtev med Američani in afganistanskimi vladnimi silami ter povečanju uničenja borcev in zmogljivosti IS.

Na teroriste so odvrgli največjo nejedrsko bombo, imenovano GBU-43B. Te bombe so zelo težke in jih je treba odkotaliti iz letala ter poslati proti cilju s padalom. V Afganistanu so jo imeli že dlje časa, zdaj pa so jo prvič uporabili na bojišču.

Napad se je zgodil nekaj ur za tem, ko je Pentagon priznal, da je v letalskem napadu v Siriju pomotoma umrlo 18 upornikov. Tarčo napada so napačno identificirali kot lokacijo IS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.