Svet
29 ogledov

Trump odstavil človeka, ki ga preiskuje

Protest proti Trumpu Profimedias
Ameriški predsednik Donald Trump je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeya. To je že tretji državni uradnik, ki je moral oditi zaradi preiskave ruskega vmešavanja v volitve.

"James Comeya bomo nadomestili z nekom, ki bo delo opravil veliko bolje in povrnil duha in prestiž FBI," je ameriški predsednik Donald Trump po odstavitvi zapisal na Twitterju.

Demokrati medtem zahtevajo neodvisnega preiskovalca domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve, kar sta že zavrnila republikansko vodstvo kongresa in Bela hiša.

Primerjajo ga z Nixonom

Trumpa primerjajo z Richardom Nixonom, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja na višku afere Watergate odstavljal tiste, ki so vodili preiskave glede prisluškovanja sedežu demokratske stranke, vendar pa analitiki poudarjajo, da pravih paralel ni. V 70. letih so imeli večino v kongresu demokrati, proti republikancu Nixonu pa je bil skoraj ves Washington.

Sedaj so na oblasti republikanci, ki si želijo Trumpa na oblasti vsaj dokler ne izpeljejo napovedane reforme, vključno z davčno. Predsednik senatnega odbora za obveščevalne zadeve Richard Burr iz Severne Karoline je eden redkih republikancev, ki so izrazili zaskrbljenost nad Trumpovo potezo, vendar se ni pridružil zahtevam demokratov po posebnem preiskovalcu ali tožilcu.

Posebni preiskovalec ali tožilec

Vsi v Washingtonu se namreč zavedajo, kaj pomeni urad posebnega tožilca, ki je nekaj podobnega kot pes, ki dobi kost in je zlepa ne spusti. Kongres je tak urad ustanovil za preiskavo zemljiških poslov Billa Clintona v Arkansasu, preiskava pa se je končala šest let kasneje s poskusom odstavitve predsednika zaradi laganja o zunajzakonskem spolnem razmerju.

Tudi Bela hiša meni, da ni potrebe za njegovo imenovanje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je dejala, da imenovanje ni potrebno, saj preiskava ob FBI že poteka v obeh domov kongresa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.