Svet
153 ogledov

Trump odvrgel "mater vseh bomb", Putin ima "očeta"

Oče vseh bomb Wikipedia
Medtem ko je svet obnemel ob novici, da je Amerika odvrgla "mater vseh bomb", bombo, ki ima moč 11 ton TNT, ima "očeta" pod kontrolo ruski predsednik Putin. "Oče vseh bomb" je štirikrat močnejši.

Ameriške sile so včeraj bombardirale območje na vzhodu Afganistana, blizu meje s Pakistanom. Odvrgle so največjo nejedrsko bombo GBU-43, znano kot mati vseh bomb. Tiskovni predstavnik Pentagona Adam Stump je potrdil, da so to vrsto bomb tokrat prvič uporabili v boju. Odvrgel jo je bombnik tipa MC-130.

"Mater vseh bomb", kot nazivajo bombo, vendarle ni najmočnejše nejedrsko orožje na svetu. Štiri leta po tem, ko so ZDA prvič testirale to bombo, je Rusija predstavila "Očeta vseh bomb", raketo, štirikrat močnejšo od ameriške GBU-43. Ob predstavitvi so poudarili, da bomba nima konkurence.

"Ko govorimo o učinkovitosti in potencialu uničenja, lahko to bombo primerjamo z jedrskim orožjem," je med predstavitvijo poudaril Aleksander Rukšin, takratni namestnik generalštaba ruske vojske. Učinek "očeta" je enak učinku 44 ton klasičnega TNT eksploziva, medtem ko ameriška zmore 11 ton TNT.

Na okolico delujeta obe bombi s podobnim učinkom; ob eksploziji se razvije visoka temperatura, ki zažge ali stali objekte. Poleg tega pa pride do močnega udarnega vala, ki ruši vse pred seboj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1