Svet
46 ogledov

Trump v Belo hišo z najnižjo podporo

Melania Trump, Donald Trump Profimedias
Republikanec Donald Trump bo v petek v Belo hišo vstopil kot najmanj priljubljen predsednik ZDA v zadnjih 40 letih. Izredno nepriljubljen je očitno tudi med glasbeniki, saj so vsi po vrsti odpovedovali nastop na svečanosti. V zvezi s tem se opazovalci sprašujejo, ali ne gre za največjo njegovo sramoto doslej.

Kot je znano, povabila na nastop na svečanosti ob zaprisegi novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so zavrnili številni ameriški glasbeniki. Da bi našli osrednjega zvezdnika, izvajalca, ki bi zapel nekaj pesmi na slovesnosti, so očitno Trumpovi sodelavci obupali, še do včeraj pa je veljalo prepričanje, da bo na svečanosti igrala vsaj skupina B Street Band, ki je nastopila tudi ob zaprisegi Baracka Obame. 

Gre za tako imenovani tribute to band, torej skupino, ki igra priredbe Bruca Springsteena in ne za skupino E Street Band, ki ga spremlja na koncertih. Springsteen je sicer v predvolilni kampanji glasno nastopal proti Donaldu Trumpu.

Ne glede na prvotne napovedi je omenjena skupina, ki torej preigrava priredbe, tik pred inavguracijo Trumpu obrnila hrbet. Ali bodo tik pred zdajci našli novega nastopajočega, ni znano.

Izredno nizka podpora

Včeraj objavljena anketa ameriške televizijske mreže CNN je medtem pokazala, da bo Trump položaj predsednika prevzel s precej nižjo podporo kot zadnji trije predhodniki. Obamo je leta 2009 pred inavguracijo podpiralo 84 odstotkov vprašanih, Bila Clintona leta 1992 67 odstotkov, Georgea W. Busha pa leta 2001 61 odstotkov, poroča STA.

Po anketi časnika Washington Post in mreže ABC ima medtem o Trumpu pozitivno mnenje 40 odstotkov ljudi, nenaklonjenih pa mu je 54 odstotkov vprašanih.

Po mnenju 61 odstotkov Američanov je sicer možno, da bo 45. ameriškemu predsedniku uspelo zagotoviti delovna mesta v regijah, ki imajo največ težav, je pokazala anketa CNN. Prav tolikšen delež pa v skladu z rezultati ankete Washington Posta in ABC meni, da bo Trump dobro vodil predvsem gospodarsko politiko.

Od njegove izvolitve je sicer več podjetij napovedalo odprtje novih tovarn ali novih delovnih mest na ozemlju ZDA, med drugim tudi Carrier, Ford in Fiat-Chrysler. Ameriški avtomobilski velikan General Motors pa je danes sporočil, da bo vložil dodatno milijardo dolarjev v proizvodnjo v ZDA. To naj bi v prihodnjih letih ustvarilo do 5000 novih delovnih mest, od tega 450 na račun selitve zaposlitev iz Mehike v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • Zmago 18:45 19.januar 2017.

    Murkec je bolj podoben Odrjajcu. Oba tak lepo pojeta ;-))) Trump pa ne vem če se lahko kosa za vajinimi nebeškimi glasovi ;-)))

  • Boris Odreitz 19:28 18.januar 2017.

    ja med tema dvema ne vidim nobene razlike

  • Avatar praufo
    praufo 18:58 18.januar 2017.

    pa četudi igra samo najeti hišni band ter zaigra ameriško himno, pa je dost, legalno in zakonito je izvoljen, pa kaj ... dan bo minil, pa kaj, ... nov dan, delo, obveznosti, cirkus se pozabi in gremo dalje, uradno je ...prikaži več predsednik, pa če je komu prav ali ne ... vse je po propisih