Svet
126 ogledov

Trump z raketami nad Sirijo

Ameriško obstreljevanje Sirije
1/21
EPA
Američani so s tomahawki zradirali letališče Aš Šairat v provinci Homs, s katerega naj bi Asadove sile napadle s kemičnim orožjem. Trump je napad ukazal, kljub opozorilu Rusije, da bo imela vojaška akcija proti Siriji negativne posledice.

Ameriška televizija NBC poroča, da so ZDA izstrelile kar 50 vodljivih raket tomahawk na eno od vojaških letališč režima sirskega predsednika Bašarja Asada, ki ga Washington obtožuje torkovega napada s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun v katerem je umrlo najmanj 86 ljudi.

Američani so s tomahawki zradirali letališče Aš Šairat v provinci Homs, s katerega naj bi Asadove sile napadle s kemičnim orožjem. Ameriški predsednik Donald Trump je dejanje Asadove vojske obsodil in napovedal, da se bo nekaj zgodilo. Posvetoval se je z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom, ki mu je podal nekaj predlogov za vojaško ukrepanje. Odločil se je za tomahawke.

"Noben božji otrok ne bi smel trpeti takih grozot"

Trump je v izjavi za javnost na svojem floridskem posestvu Mar a Largo dejal, da je ukazal napad na letališče v Siriji, odkoder je bil sprožen kemični napad.

"Asad je pobil nemočne moške, ženske in otroke. Za številne je bila to počasna in surova smrt. V tem barbarskem napadu so bili okrutno umorjeni celo čudoviti dojenčki. Noben božji otrok ne bi smel nikoli trpeti takšnih grozot," je med drugim dejal Trump in dodal, da je preprečevanje širjenja kemičnega orožja ključni nacionalni interes ZDA.

Zagotovil je, da ni nobenega dvoma, da je Sirija uporabila prepovedano kemično orožje, kršila obveze iz Konvencije proti kemičnemu orožju in zanemarila pozive Varnostnega sveta.

Kljub opozorilom Rusije

"Številni poskusi spremembe Asadovega obnašanja so dramatično propadli. Zaradi tega se begunska kriza povečuje, regija se destabilizira, kar ogroža ZDA in zaveznike. Vse civilizirane države pozivam naj se nam pridružijo v prizadevanjih za končanje klanja in prelivanja krvi v Siriji in končanje terorizma v vseh oblikah," je dejal in na koncu poleg Amerike prosil za božji blagoslov ne le Amerike ampak celotnega sveta.

Trump je napad ukazal kljub opozorilu Rusije, da bo imela vojaška akcija proti Siriji negativne posledice. Ruski veleposlanik pri ZN Vladimir Safronkov je v četrtek med neuspešnim dogovarjanjem Varnostnega sveta ZN o resoluciji za obsodbo uporabe kemičnega orožja.

Safronkov je dejal, da bo odgovornost za vojaško akcijo na ramenih tistega, ki bo sprožil takšen dvomljiv tragičen ukrep. "Poglejte Irak, poglejte Libijo," je v New Yorku dejal Safronkov.

Trumpov predhodnik Barack Obama ni odločneje ukrepal proti Asadu, zaradi česar si je prislužil kritike jastrebov v kongresu, kot je senator iz Arizone John McCain.

Tomahawki izstreljeni iz dveh vojaških ladij

Ta je skupaj z republikanskim kolegom iz Južne Karoline Lindseyjem Grahamom sporočil, da vojaška akcija pošilja pomembno sporočilo, da ZDA več ne bodo mirno opazovale kako Asad s pomočjo Rusije pobija nedolžne civiliste v Siriji.

Senatorja sta Trumpa še pozvala naj povsem izloči iz boja Asadove zračne sile ter skupaj z zavezniki in partnerji razvije celovito strategijo za končanje spopadov v Siriji.

Ameriški mediji poročajo, da so bili tomahawki izstreljeni iz dveh vojaških ladij v Sredozemlju. Sirska vlada je medtem ameriški ukrep označila za dejanje agresije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:36 08.april 2017.

    NUKE USA!

  • jozicamurn 12:21 08.april 2017.

    "goldfinger", tvojo izjavo je izničil spodaj že MihaPu in s svojo izjavo si dokazal, da nimaš pojma o trenutni politični situaciji, kaj šele da bi vedel kdo so "bele čelade" (Nobelovi nagrajenci isis džihadistične propagande) in kaj šele da bi ...prikaži več ti vedel, da so isis kreirali tvoji Američani in pa ne veš niti tega, da so SAA (Sirijska vojska) zadeli džihadistično kemično tovarno, kot tudi ne veš, da so ZDA obtoževale Saddama Husseina/Gaddafija da imajo WMD (weapons of mass destruction), na kar se je na koncu izkazalo da je bila čista laž. Pamet ti je očitno že pošla, ko hočeš umetno obtožiti Rusijo in Sirijce, ko pa se ve kdo je bil vpleten v največ vojn in ubitih nedolžnih ljudi in to je DEBILNA BIZNIS POLITIKA ZDA!

  • goldfinger 08:07 08.april 2017.

    Amerika gor Amerika dol. Nobenega opravičila ni za napad s kemičnim orožjem. Tukaj dam čisto prav Ameriki, takšne stvari se ne smejo tolerirati ker je to skrajno presežena meja vseh mej. To je nad mednarodnim pravom. Vemo da so Američani ...prikaži več bombardirali vseposod za svoje interese. Pri takšnem zločinu pa se vidi da imajo trohico več človečnosti kot rusi, pa me ne zanima če so šli metati tomahavke za kakšen drug interes. Če pogledamo samo to ozko dejstvo bravo AMERIKA