Svet
83 ogledov

Trumpu pred inavguracijo grozijo vsepovprek

Donald Trump EPA
Na današnji inavguraciji 45. ameriškega predsednika oblasti pričakujejo na deset tisoč protestnikov, ki so že najavili svoje prihode. Trumpu grozita tudi Islamska država in skupina Anonymous.

Protestniki, ki so najavili svoje prihode na današnjo inavguracijo 45. ameriškega predsednika Donalda Trumpa se zavzemajo za različne stvari; medtem ko se ene osredotočajo na pravice homoseksualnih parov, se druge na odpravo rasnih razlik. Ena izmed skupin, ki je napovedala svoj prihod, bo sestavlena iz muslimanskih, židovskih in imigrantskih skupnosti. Eden izmed predstavnikov protestnikov je pri tem menil, da v preteklosti niso sodelovali, a da so doumeli, da morajo stopiti skupaj.

"To je le začetek," izpostavljajo protestniki in nadaljujejo, da so jasno zavzeli svoja stališča in da bodo s svojimi opozarjanji na krivice opozarjali tudi po Trumpovi zaprisegi.

Donald Trump - protesti | Avtor: EPA EPA
Robert de Niro | Avtor: EPA EPA


Natančnega številna protestnikov, ki se bodo danes zbrali v Washingtonu oblasti seveda ne morejo predvideti, policisti so pripravljeni za obvladovanje 60 večjih protestnih skupin; tako nasprotnikov kot privržencev novega ameriškega predsednika.

Ben Becker iz skupine ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism) je napovedal, da je preko družbenih omrežij svoj prihod napovedalo 45 tisoč pristašev skupine. Pripravljene imajo že transparente, na katerih med drugim piše "Inavgurirajmo odpor". Becker je zatrdil, da bodo protestirali mirno.

Disrupt J20 napoveduje nasprotno; omenjajo svoje načrte nasilne prekinitve inavguracije, med drugim naj bi na več delih mesta s cestnimi preprekami onemogočili promet. Pričakujejo prihod 30 tisoč svojih privržencev.

Prihod so napovedali tudi člani skupine DCMJ (D.C. Cannabis Campaign), ki namerava pred inavguracijo med ljudi razdeliti 4.200 zvitkov marihuane.

Donald Trump maske | Avtor: EPA EPA

28 tisoč policistov in varnostnikov

Na vrhunec slovesnosti ob zaprisegi novega ameriškega predsednika je budno pripravjenih 28 tisoč ljudi, zadolženih za varnost. Kot pišejo ameriški mediji obveščevalne agencije nimajo informacij o konkretnih načrtih za motnje ali celo prekinitev inavguracije, kljub temu pa je ameriška varnostna mašinerija pripravljena na vse, piše New York Times. Samo za potrebe varnosti inavguracije bo država odštela sto milijonov ameriških dolarjev.

Današnja slovesnost predstavlja, še pišejo ameriški mediji, največji varnostni izziv ZDA od inavguracije Baracka Obame leta 2009 naprej. Takrat se je v Washingtonu zbralo rekordnih 1,8 milijona ljudi. Donald Trump je v svojstvenem slogu že napovedal, da bo to številko presegel. Policija je sicer objavila, da pričakuje od 700 do 900 tisoč ljudi.

Donald Trump, zastava, zažiganje zastave | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Grožnje IS in Anonymousov

Islamska država in Al Kaida sta nekaj ur pred inavguracijo ameriškega predsednika pozvali k napadom, podobnim v Nici in Berlinu. Kot je znano, v obeh mestih so napade izvedli s kamioni, v Nici je bilo ubitih 87 ljudi, v Berlinu 12.

Donaldu Trumpu grozi tudi skupina hekerjev Anonymous, ki mu je grožnjo poslala preko Twitterja. Izpostavili so, da bo obžaloval naslednja štiri leta svojega življenja. Američane so pozvali, naj jim dostavijo kakršen koli material, ki bi lahko še bolj spodkopal Trumpov ugled, sami pa so izpostavili, da imajo dokaze, da je povezan z rusko mafijo. Skupina Anonymous je še izpostavila, da živimo v časih, ko informacije ne izginejo, kot se je to dogajalo v 80-tih letih.

Donald Trump maske | Avtor: EPA EPA
Anonymous | Avtor: Reuters Reuters

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • sprehajalec 13:07 21.januar 2017.

    Zanimivo, kdo se je vse povezal. Anonymus, IS, Al Kaida, Svetovni mavrični, vsi proti Trumpu. Upajmo, da bo njegov odgovor odločen in trd.

  • erikkk 10:09 21.januar 2017.

    bolj zadeti nisi mogu

  • erikkk 10:07 21.januar 2017.

    h3o ... Trumpa veliko let spremljam in je mož besede .. uničil bo vse kar ljudem na da živeti v miru.