Slovenija
112 ogledov

Tržni inšpektorat svetuje, na kaj biti pozoren pri nakupu lučk

Novoletne lučke Tirs
Tržni inšpektorat svetuje, na kaj biti pozoren pri nakupu novoletnih lučk, saj so, v kolikor niso ustrezno narejene, lahko tudi smrtno nevarne.

Če boste letos investirali v nove novoletne lučke, bodite pozorni na njihovo kakovost, saj nevarni proizvodi lahko hitro vodijo do nesreče. "V večini primerov so po namestitvi neposredno dostopne in v kolikor niso ustrezno grajene ter v zadostni meri zaščitene pred nevarnostjo električnega udara, se lahko kaj hitro zgodi nezgoda, ki lahko v posebnih okoliščinah (kot je npr. zunanja uporaba svetlobnih nizov, primeri, ko se oseba lahko dotakne dela, ki je pod napetostjo, pri tem pa ni primerno obuta oziroma je morda celo bosa) povzroči tudi smrt," so opozorili pri tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić.

Na inšpektoratu zato potrošnikom svetujejo pozornost pri ustreznemu navajanju osnovnih podatkov, kot so: priključna napetost (vsaj 230 V, če se priključi na vtičnico), tok ali moč, nadalje navedba namena uporabe (notranja, zunanja), dolžina kabla med vtikačem in prvo žarnico (ta mora biti najmanj 1,5 m), priložena navodila za uporabo v slovenskem jeziku in varnostna opozorila v slovenskem jeziku na vidnem mestu ter namestitvi oznake skladnosti CE in prečrtanega smetnjaka (ločeno zbiranje odpadne električne in elektronske opreme).

Na Tržnem inšpektoratu RS so pri preskušanju svetlobnih nizov (novoletnih lučk) v laboratoriju najpogosteje ugotovili naslednje nepravilnosti:

  • Neustrezna ali pomanjkljiva navodila in/ali opozorila tako glede uporabe in zamenjave žarnic (velja za lučke z zamenljivimi žarnicami).
  • Mehansko so lučke slabo dimenzionirane in ne prenesejo predpisanega mehanskega udarca.
  • Ohišje krmilnine enote (multifunkcijska naprava za izbor različne glasbe ali utripanja) ne zdrži mehanskega preskusa in je iz gorljivega materiala.
  • Premajhen presek povezovalnega vodnika med lučkami.
  • Prekratek napajalni kabel (med vtikačem in prvo žarnico, ta mora biti vsaj 1,5 m).
  • Priključni kabel krmilne enote ni ustrezno razbremenjen.
  • Ožičenje lučk ni ustrezno izvedeno - izvlačenje vodnikov iz grl lučk je možno z majhno silo.
  • Neustrezna izolacija vodnikov pred dotikom delov pod napetostjo – samo osnovna izolacija.
Komentarjev 4
  • smejka 23:36 14.november 2016.

    In kako naj vemo katere so prave?Papir prenese vse...ko zagori pa veš, da niso bileOK.

  • Žurnalček 17:43 14.november 2016.

    Vse novoletne lučke so lahko smrtno nevarne , zlasti v situacijah nekontroliranih žurev , kjer lahko pride do nehotečega polivanja piva , vina , bruhanja in posledično kratkega stika na vzoku - žurerju !

  • Avatar Leon
    Leon 15:41 14.november 2016.

    KUPITE;KUPITE ..................vse to so faktorji slovenskega gospodarskega napredka .