Slovenija
20 ogledov

"Tu ne bo nihče študiral"

Laboratorij Saša Despot
Sofinanciranje doktoratov. Prihodnje leto ga bo v obstoječi obliki konec.

Prihodnje študijsko leto se študenti ne bodo mogli več prijaviti na Inovativno shemo za sofinanciranje doktorskega študija, saj se po treh letih izteka. Zato med njimi vlada negotovost, ali država ne bo več krila šolnine.

Rešitev (še) nimajo

Shema je iz pretežno evropskih sredstev študentom krila polovico šolnine, nekaterim pa celo šolnino z dodatnimi sredstvi za stroške. “Informacij o tem, ali bodo tudi v prihodnje sofinancirali doktorski študij, še nimamo,” pravijo na mariborski univerzi. Na ministrstvu za izobraževanje razlagajo, da zaradi konca finančne perspektive 2007–2013 sheme v zdajšnji obliki ne morejo več razpisati. “Iščemo ustrezne rešitve, ki pa še niso v taki fazi, da bi lahko o tem obvestili javnost,” pravijo.

Študentov vse manj

“Visokemu šolstvu jemljejo osem odstotkov sredstev, zato težko verjamem, da bodo našli vire za sofinanciranje,” pravi Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata Slovenije. Dodaja, da vpis na doktorate že zdaj upada. To opažajo tudi na mariborski univerzi, kjer opozarjajo, da študentje izvejo, ali jim je bilo sofinanciranje odobreno, šele nekaj mesecev po vpisu, sredstva pa dobijo ob koncu poletnega semestra. “Sofinanciranje vpliva na vpis, vendar ne tako, kot bi, če bi bil razpis objavljen pravočasno. Če sofinanciranja ne bo, pričakujemo nadaljnji upad vpisa,” pravijo.

Pri sosedih študij zastonj

Univerza na Primorskem ne pričakuje, da bi ukinitev sofinanciranja vplivala na ukinitev programov ali odpuščanja. Pritrjuje jim ministrstvo, kjer pravijo, da je doktorski študij pretežno raziskovalni, “na katerega ni vezano zelo veliko število ur organiziranega kontaktnega dela”. Dodajajo, da zdaj še ne morejo oceniti, “kako bo sprememba načina financiranja vplivala na vpise”. Marinčič opozarja, da ob ukinitvi sofinanciranja “pri nas ne bo nihče več študiral, saj je doktorat v Avstriji še vedno brezplačen”.

Komentarjev 1
  • McClain 09:37 09.oktober 2012.

    pametno, z doktorji so v 90% tezave, so nezaposljivi in nihce ne ve kaj z njimi.