Šport > Nogomet
66 ogledov

Tudi Angleži so ranljivi, pravi Mertelj

aleš mertelj slovenska nogometna reprezentanca
1/8
Katarina Ponjavić
Nov dan in nov trening ob pripeki za slovensko reprezentanco, ki je v Kranju že začela z zaključnimi pripravami na nedeljski obračun z Anglijo

Aleš Mertelj je priznal, da v Kranju pozna "vsako luknjo", preden se je pridružil soigralcem na treningu na dobro znani zelenici gorenjskega kluba. Mertelj pa ni bil edini domačin, saj je lahko spomine obujal tudi Bojan Jokić, pa Josip Iličić in ostali.

"Seveda se je nekaj posebnega vračati pod lepi Storžič trenirat. Na igrišču poznam vsako luknjo, tako da nam je v veselje trenirati tukaj, pogoji so res izredni, da se lahko res maksimalno pripravimo na prihajajočo tekmo," je slovenski sedmi sili pred enim zadnjih treningov povedal Mertelj.

"Spet smo se začutili na igrišču, tako da mehanizmi že nekako delujejo. Do tekme so še dobri trije dnevi, da bo prišlo vse na tisto raven, ki si jo želimo. Vsi vemo, s kakšnim ciljem smo tu in s kakšnim motivom. Ni nobenih težav za marsikatero odrekanje in maksimalno pripravo na naslednjo preizkušnjo."

Vezist državnih prvakov iz Maribora meni, da bi lahko v nedeljo v Stožicah odločale tudi izkušnje s prve tekme na Wembleyju (3:1), skupaj s soigralci pa je nekdanji član Kopra povsem seznanjem z otoško igro.

"Takšna izkušnja (na Wembleyju, op. a.) ti da neko novo spoznanje v igri in v karieri nasploh. Verjamem, da lahko tokrat te izkušnje izkoristimo v našo korist, da bomo toliko bolj previdni, četudi bomo denimo v vodstvu," je nadaljeval Mertelj. 

"Na tekmi se lahko zgodi marsikaj in vsi se nadejamo, da bomo v boljšem položaju tudi na koncu, da bomo osvojili točke, ki si jih vsi želimo, in da bomo predvsem potek tekme usmerili v našo korist.

"Pogledali smo si njihov prvi polčas (proti Irski, op. a.). Videli smo, da gre za kompaktno reprezentanco, to vemo že od prej. Vemo, da bodo skušali napadati našo zadnjo vrsto z visokim 'presingom' in nam skušali odvzemati žoge.

"Mi jih bomo morali umiriti s hitro igro, s čvrstimi in natančnimi podajami, tako lahko prideš do igre in jih umiriš, oni se bodo potegnili malce bolj nazaj – če pokažeš karakter na igrišču,  so tudi oni ranljivi."

Gorenjec je opozoril na kakovostne soigralce v napadu, ki bodo skušali narediti razliko, menil pa je tudi, da bo to neka povsem druga tekma kot tisti s Chelseajem v skupinskem delu Lige prvakov. Dejstva, da je edini član državnih prvakov na tokratnem seznamu, ni želel pogrevati.

"Potrebno bo maksimalno izkoristiti naše kvalitete, predvsem v napadu, kjer imamo izjemne posameznike, da bomo prišli na raven, na katero moramo priti. Domača publika nas enostavno mora ponesti, še posebej na takšni preizkušnji, ko vsi vemo, kaj pomeni za Slovenijo, ko moramo vsi stopiti skupaj za dober rezultat," je dodal.

"Težko se primerja to tekmo s tekmama Maribora in Chelseaja, kajti v ekipi Chelseaja je preveč tujcev, da bi lahko govorili o tipičnem angleškem nogometu. Drugačen slog igre, čeprav prav tako močno temelji na 'fiziki', tako da je težko potegniti vzporednice.

"Edini Mariborčan na seznamu? Nisem niti gledal – kar je storjeno, je storjeno. Vemo, da smo bili zelo uspešni v prvenstvu, Ligi prvakov in drugod. Gledamo samo na tekmo in priprave, skušam biti le osredotočen na to. Druge stvari so zdaj drugotnega pomena."

Pred zbrano sedmo silo je stopil še en "domačin", član Villarreala Jokić, ki po povratku na zelenice nima zagotovljenega mesta v postavi selektorja Srečka Katanca, toda v dvoboju z Aljažem Struno se eden najizkušenejših reprezentantov ne obremenjuje z morebitnim sedenjem na klopi.

"Vsak si želi igrati, to je normalno, toda o vsem odloča selektor. Pomembno je le, da osvojimo točko oziroma tri. Vse ostalo bo v redu, to je najpomembnejše," je povedal Jokić.

"Tisti, ki je najbolj pripravljen v danem trenutku, tisti mora vedno igrati. Potrebno je spoštovati, če igraš ali ne igraš – mi smo reprezentanca, ena skupnost in najbolj pomembno je, da smo skupaj in da vse naredimo za rezultat.

"Mislim, da smo kar uigrani, da dobro treniramo. Selektor je zadovoljen in na koncu je najbolj pomembno, da pridemo v nedeljo dobro pripravljeni. Če bi začeli zdaj razmišljati o Angležih, bi bilo že prepozno. O njih razmišljamo že od samega začetka akcije, pripravljamo se iz dneva v dan in pomembno je le, da bomo v nedeljo pravi. To pa bomo naredili še na teh treh treningih, ki jih imamo do konca."

Jokić je pohvalil tudi pristojne za ureditev zelenice na kranjski zelenici, tudi levega bočnega branilca pa so podobno kot Mertlja oblili otroški spomini. 

"Vedno, ko pridemo trenirat sem, so zelo lepi spomini iz otroštva, ko sem igral za Kranj. Moram pa pohvaliti pristojne in vse, ki so ta teren tako uredili – res je lepo," je dodal Jokić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.