Zdravje > Otrok
68 ogledov

Tudi filmi vplivajo na pitje alkohola

popivanje najstniki Shutterstock
V raziskavi so anketirali 5.000 petnajstletnikov in ugotavljali, kako izpostavljenost scenam pitja alkohola vpliva na dejansko popivanje najstnikov.

Če gledajo mladostniki filme, kjer junaki pijejo alkohol, se poveča možnost, da bodo poskusili alkoholne pijače, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Kar podvoji pa se možnost za tako imenovano popivanje, dokazuje raziskava opravljena v School of Oral and Dental Sciences iz Bristola. Raziskavo so opravili kar prek spleta, vključili pa so pet tisoč mladostnikov starih 15 let.

Največ 63 minut

V raziskavi je strokovnjake zanimalo, katere filme so pred kratkim gledali, na izbiro so imeli seznam petdesetih filmov. Za vse filme so strokovnjaki predhodno analizirali, koliko pitja je v njih.

Na podlagi odgovorov so strokovnjaki izračunali, koliko je bil posamezen mladostnik izpostavljen popivanju v filmih. Skupina, ki je bila pitju alkoholnih pijač manj izpostavljena, je skupno gledala pitje 27 minut ali manj. Največ je bil izpostavljen mladostnik, ki je dosegel 63 minut. Tisti, ki so bili pitju alkohola izpostavljeni dlje časa, so imeli za petino več možnosti, da so poskusili alkoholno pijačo. Kar dvakrat več možnosti pa so imeli za popivanje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.