Slovenija > Komentarji in kolumne
244 ogledov

Tudi jaz nočem beguncev v Sloveniji

Nestrpna mnenja seveda niso mnenja večine, so pa toliko bolj glasna, agresivna, kruta in to še kako zaskrbi. Kot da se pozablja, kam nas pelje vse to.

Vanda Levstik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi jaz nočem beguncev v Sloveniji. Nočem jih zato, ker ne želim, da ljudi na pot po svetu vodita nuja in stiska, ker me skrbi in žalosti pogled na ljudi, ki so v boju za golo preživetje primorani za pomoč poiskati neusmiljene trgovce z ljudmi. In še zaradi nečesa jih nočem tukaj. Ker se bojim, da jih tudi pri nas ne čaka nič dobrega.

Beseda begunec je trenutno najbolj osovražena beseda pri nas. Kakšni Romi, geji, lezbijke, muslimani. Begunec je tisti, ki nas ogroža, kot še nihče. Podoba slovenstva, češ, da smo strpni in prijazni do tujcev, drugačnih – nenazadnje smo lepo sprejeli edinega črnega župana - ter da smo dobrodelni, očitno ni takšna, ko smo si domišljali. Zato je bil dovolj le signal, da se bo mogoče val beguncev preusmeril tudi k nam.

Brišem, ker je to moja dolžnost

Nestrpnost, strah, ksenofobija, sovražnost, vse to jim sporočamo, še preden so prišli k nam. To me skrbi zaradi njih in seveda tudi zaradi nas. Ob novici, da begunci že trkajo na naša vrata, se je po forumih in družabnih omrežji začelo tekmovanje ob iskanju najbolj sočnih in izvirnih izrazov za "rešitev begunske krize," zvrstili so se napadi na drugače misleče, ki jih ne bomo povzemali. Forumi so polni mnenj, ki jih sicer pričakujem tudi pod tem zapisom, ob tem pa že vnaprej sporočam, da jih ne berem več. Ne morem, ne gre. Brišem, kar je nenazadnje tudi moja, naša dolžnost. Dolžnost, da se temu upremo, podamo jasen signal, da je življenje največja oziroma najvišje varovana človekova vrednota in človekova pravica, ter da je sovražnost do ljudi, ki bežijo pred nasiljem, pred smrtjo, obžalovanja vredna. Nedopustna. Pika.

Pa saj imamo že sami dovolj revežev

Najpogostejši argument sovražnosti do tujcev, oziroma, zakaj jih pri nas ne smemo sprejeti je ta, da imamo že pri nas dovolj revnih ljudi. In kaj ste vi storili za to, da bi jih bilo manj?

Drugače misleči, tisti empatični, tisti, ki se jim ob vprašanjih reševanja begunske krize očita dvoličnost, so tisti prostovoljci, dobrodelneži, nevladniki, mediji, če hočete, ki si prvi med prvimi niso zatiskali oči pred problemi revščine pri nas. In tako je tudi sedaj, ko so pred vrati begunci. Stopili so in še bodo v akcijo, pomagali, zbirali, opozarjali in še naprej spodbujali k strpnosti in rešitvam, tudi vlado, ki se  danes, tako kot na začetku krize, ki je pripeljala do lačnih slovenskih otrok, odziva medlo. Kaj pa vi, spoštovani anonimneži?

Nestrpna mnenja seveda niso mnenja večine, so pa glasna, agresivna in kruta, in to še kako zaskrbi, kot da se pozablja, kam nas pelje vse to. Sicer pa, tudi Slovenci smo bili že kdaj begunci.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 154
  • Žurnalček 11:29 08.februar 2016.

    Dejte si že enkrat zapomniti , da če jaz nočem zaostalih musličev v svojo državo in posledno tudi ne v svojo bližino , nisem niti slučajno nestrpen, kajti njihov prihod , mene stane kot državljana in tudi osebno , če ...prikaži več se takšen naseli v moji bližini in mi zbije ceno nepremičnine. Pripelte Čehe , Slovake , katerega koli , samo da bo iste vere , kot ste vi ostali , da ne bom zaradi medverskega nasilja jaz postal begunec. Enkrat sem že, PVM !

  • mokmelk 23:34 10.november 2015.

    Gospa novinarka......marsikdo, ki se danes tako žrtvuje za migrante bo čez čas zelo presenečen, ko bo ugotovil, da se za njega nihče ne bo toliko. Ne doma in ne v tujini! Na srečo nekateri beremo poročila Angležev, Nemcev in Skandinavcev, ...prikaži več, ki imajo že precej izkušenj z migranti. Hvala bogu da vaš Žurnal ni edino kar nam je dostopno. Zdaj pa lahko izbrišete moj nestrpen komentar ali še bolje: zaprete komentiranje, kar pač znate tako dobro.

  • pilotko 07:20 09.september 2015.

    Na taka srečanja v podporo ekonomskim migrantom, kjer večina še zdaleč ni neuka in revna pozivajo večinoma tisti, ki sami še živijo pri starših v družbenih stanovanjih in blokih in le redki lahko zato sprejmejo k sebi koga od prišlekov. ...prikaži več Lahko se je repenčiti, a konkretna situacija bo pokazala vse kaj drugega. Če bi se slovenski fantje leta 91 tako razbežali bi bili danes pod komando koga iz Juge, sicer pa našim Cmeravčkom soli pamet Bruselj.