Slovenija
55 ogledov

Tudi Lainšček zapustil PEN

Feri Lainšček je vsestranski pisatelj, saj piše tako za odrasle kot tudi za mlad Žurnal24 main
Izstopi se vrstijo. Zapustil ga je tudi Feri Lainšček.

"Za članstvo v združenju sem se pred leti odločil, ker so načela listine mednarodnega PEN povsem uglašena z mojimi ideali o svobodi izražanja, umetniškega ustvarjanja in javnega delovanja besednih ustvarjalcev. Ob aktualnem dogajanju v Slovenskem centru PEN – to je ob izključitvi enega izmed članov, protestnih izstopih nekaterih članov, vztrajanju pri formalnih postopkih ter predvsem v odsotnosti poglobljene in celovite razprave – žal ugotavljam, da bi bil s svojo nadaljnjo člansko prisotnostjo nehote soudeležen v procesu, ki me žalosti in ga seveda tudi ne odobravam," je Feri Lainšček pojasnil, zakaj zapušča PEN. Poudarja, da so razlogi za izstop osebne in načelne narave, ter stanovske kolege prosi za razumevanje.

Izstopi iz Slovenskega centra PEN se vrstijo, odkar je upravni odbor 25. marca izključil Janeza Janšo. Včeraj sta izstopila Boris Pahor in Drago Jančar.

"Kolegi se sprenevedajo"

"Seveda je to hud udarec za Slovenski center PEN. Obenem pa menim in vztrajam, kot eden od podpisnikov predloga za izključitev Janeza Janše, da taki osebi ni mesta v centru," pa je o izstopih za STA dejal Boris A. Novak, ki je tudi podpredsednik Mednarodnega centra PEN.  Ocenjuje, da se "kolegi, ki so izstopili, sprenevedajo glede narave Janševega delovanja in stališč" ter da je Janša zelo pogosto kršil pravila PEN-a.

Kot primere je navedel javno in obilno dokumentirano propagando zoper izbrisane in Rome ter Janševe javne grožnje intelektualcem, ki so uveljavljali svobodo izražanja mnenja, kar je temeljna vrednota Mednarodnega PEN. Poleg tega si je Janša "v zadnjem času dovolil, da je vodstvo Slovenskega PEN označil z izrazoma 'udbovci' in 'oznovci' in s tem potrdil, da stoji za kampanjo Reporterja in Demokracije v zvezi z napadi na pisatelje v zadnjem letu dni," je dejal A. Novak.

Podpredsednik Slovenskega PEN Tone Peršak pa obžaluje odločitve kolegov za izstop iz centra, za katerega upa, da se bo vendarle konsolidiral.

Na vprašanje, ali se namera nekdanji premier Janez Janša pritožiti na sklep upravnega odbora Slovenskega centra PEN glede izključitve, so iz službe za odnose z javnostmi SDS sporočili, da Janša do danes ni prejel nobenega sklepa upravnega odbora Slovenskega PEN glede njegove izključitve, temveč le njihovo sporočilo za javnost.

Prav tako v SDS pojasnjujejo, da Janša ni bil vabljen na sejo častnega razsodišča niti na sejo upravnega odbora. "V celotnem postopku ni imel niti najmanjše možnosti obrambe. Pri izključevanju je slovenski PEN uporabil metode, ki so v nasprotju z ustanovno listino te organizacije in vsemi demokratičnimi načeli," so še zapisali.

Komentarjev 10
  • mike2 16:24 03.april 2013.

    Je pa res nesramno od vodstva PEN kluba, da je v tem trenutku YY odstranilo iz članstva. Sedaj bi bivši premier verjetno imel več časa pisati in izdati memoare o trgovini z orožjem, ko več nima obvez v urejanju čezoceanskh ...prikaži večh odnosov v Čilu in ZDA . Morda bi pa sedaj končno lahko zvedeli kam je poniknil ves denar iz tega posla. Pa ni uspelo! Lahko bi se pa končno tudi vprašali, kaj je sploh bivši premier iskal v PEN klubu?LP

  • Pepi 15:44 03.april 2013.

    In zdaj cela država v jok,še od državne dude jih odstrante,pa bo

  • varan 13:38 03.april 2013.

    To je sedaj konjukturno. Neverjetno, kako je lahko Janša simbol svobode?Cigani res letijo v nebo!