Slovenija
278 ogledov

Tudi peleti so lahko nevarni

Peleti Shutterstock
Tveganje za nastanek plina v skladiščih peletov je sicer majhno, a slabo raziskano.

"Navadno vsaka nova tehnologija, gorivo ali drug način uporabe starih tehnologij ali goriv predstavlja kako nevarnost, ki je na začetku ne poznamo; baterije v električnih vozilih na primer predstavljajo nevarnost za nastanek požara. Tveganja so sicer majhna, obstajajo pa," pravi Aleš Jug s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, kjer bodo podrobneje raziskali nastajanje ogljikovega monoksida (CO) pri skladiščenju lesnih peletov.

Malo smrtnih žrtev

Po podatkih iz tujine je bilo v Evropi v zadnjih desetih letih devet smrtnih žrtev zaradi sproščanja CO med hrambo lesnih peletov. Na svetovni ravni je bilo v zadnjih desetih letih 14 takšnih smrtnih žrtev, nam je povedal Jug. Prodaja peletov sicer narašča skozi leta.

Nevarni plin nastaja pri termičnem razpadu lesa, ki v primeru lesnih peletov navadno teče v zmanjšani koncentraciji kisika; gre torej za anaeroben razpad lesa ali pirolizo. "Podobno so pojav nastanka CO opazili tudi v zaprtih silosih žitaric. Po nekaterih podatkih vsebnost vlage ne vpliva na raven nastajanja CO, je pa nastajanje odvisno tudi od prisotnosti kisika. Manj, kot ga je, bolj bo nastajal CO. Pojav nastanka CO pri uporabi lesnih peletov je sicer znan, a dokaj neraziskan," je še pojasnil Jug.

Preventivna ukrepa bi po mnenju Juga lahko bila redno prezračevanje zalogovnikov lesnih peletov in vzdrževanje čim nižje temperature.

Čeprav je smrtnih primerov relativno malo, Jug opozarja, da nevarnost obstaja tako v velikih skladiščih kot pri manjših količinah peletov, ki jih hranimo za ogrevanje doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.