Svet > Hrvaška
65 ogledov

Tudi prek spleta ali s telefonom

Zivljenje 17.06.13, soncenje, otroci, foto: shutterstock Shutterstock
Evropsko kartico in konvencijsko potrdilo naročite vsaj štiri delovne dni pred dopustom.

Prihaja čas dopustov, pred tem pa morate urediti nekaj pomembnih stvari. Ena od teh je zagotovo naročanje listin za zdravstveno zavarovanje v tujini.

Slovenci med tujimi destinacijami za dopust najpogosteje izberemo sosednjo Hrvaško, kjer prav tako kot v drugih državah EU potrebujemo evropsko kartico, ki se uporablja tudi v državah Evropskega gospodarskega razvoja in Švici. Konvencijsko potrdilo boste potrebovali ob obisku Bosne in Hercegovine.

Certifikat le v nujnih primerih 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) svetujejo, da listino naročite vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino. Če na primer odhajate na pot v soboto, naročite listino najkasneje v torek do 22. ure. “V primerih ko evropske kartice ni mogoče izdati pravočasno ali zaradi kakega drugega razloga, lahko pridobite na pristojni območni oziroma izpostavi Zavoda certifikat, ki le začasno nadomešča evropsko kartico,” pojasnjujejo. Certifikat se izdaja le v nujnih primerih, kot je nepričakovani takojšni odhod v tujino, ali izguba oziroma kraja evropske kartice in podobno. Dobite ga lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS, takoj po podanem naročilu.

Listine lahko naročite kar prek telefona. Na številko 031 771 009 morate poslati SMS sporočilo z vsebino EUKZZ in številko zavarovanja (ZZZS številko). Če ima oseba ZZZS številko 032822733 zapišite EUKZZ032822733. Če naročate potrdilo za BiH, pa zapišite številko BIH in ZZZS številko. Hkrati lahko naročate le eno listino, v odgovor pa boste kmalu prejeli sporočilo o morebitnih napakah oziroma o uspešnosti naročila. Listino boste nato prejeli po navadni pošti na uraden naslov.

Tudi za več oseb 

Listino zase in za skupino pa lahko naročite tudi na spletni strani Zavoda. Vnesti morate številko zavarovanja za osebo za katero naročate listine in dan rojstva. Če naročate listine za več oseb, morate določiti naslovnika, ki mu bodo listine poslane. V tem primeru morate vnesti njegov naslov. Vpišite tudi elektronski naslov, na katerega vam bodo v roku enega dne poslali obvestilo o naročilu.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.