Zdravje > Aktualno
19 ogledov

Tudi program za odvisnike od konoplje

V Mehiki so dekriminizirali posedovanje manjših količin droge. Žurnal24 main
Med drugim v akcijskem načrtu na področju drog za obdobje 2015-2016 napovedujejo tudi razširitev programov zdravljenja in vzpostavitev bolnišničnega oddelka za odvisnike, ki imajo ob uživanju droge pridružene duševne motnje.

Akcijski načrt na področju drog za obdobje 2015-2016 podrobneje opredeljuje posamezne cilje iz resolucije o nacionalnem programu na področju drog za obdobje 2014-2020, katere glavni cilj je zmanjšati in omejiti škodo, ki jo za posameznika, družino in družbo predstavlja raba prepovedanih drog. Za izvajanje načrta je namenjenih 3,2 milijona evrov.

V akcijskem načrtu na področju drog za dvoletno obdobje oziroma za leti 2015 in 2016, ki ga je vlada sprejela konec aprila, so opredeljeni tudi načini uresničevanja posameznih ciljev ter konkretne naloge posameznih nosilcev izvajanja načrta, to pa so posamezni resorji in nevladne organizacije.
 

V mreži 18 centrov

Kot je navedeno v načrtu, so bili vključeni ukrepi in aktivnosti izbrani na podlagi ugotovljene dodane vrednosti ukrepov ter evidentiranih, izmerljivih, vnaprej predvidenih rezultatov. Z nacionalnim programom in njegovim izvedbenim akcijskim načrtom se namreč nadaljuje celovit in uravnotežen pristop na področju drog v Sloveniji, ki zajema tako programe zmanjševanja povpraševanja po drogah kot programe zmanjševanja ponudbe prepovedanih drog, je zapisano v dokumentu.

V Sloveniji je v okviru zdravstvenega varstva vzpostavljena mreža 18 centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog in Centra za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog Psihiatrične klinike v Ljubljani.

A mreža centrov, v katero je bilo v letu 2013 vključenih 4065 uporabnikov drog, ne pokriva vseh regij. V načrtu je med konkretnimi cilji tako določeno povečanje dostopnosti oz. vzpostavitev centra na območjih, kjer tega ni, na primer na Koroškem, v Beli krajini, na Ptuju, v Posavju in drugje.

Na ta način bi se izboljšala dostopnost in dosegljivost programov, prav tako kakovost dela. Poleg tega bi bilo manj težav s prebivalci v okolici centrov, zmanjšala bi se tudi kriminaliteta v okolici sedanjega centra v Ljubljani.

Razširitev programov zdravljenja

Načrt predvideva tudi razširitev programov zdravljenja (preventivni programi, konoplja, nove psihoaktivne snovi, stimulansi) ter vzpostavitev bolnišničnega oddelka za odvisnike, ki imajo ob uživanju droge pridružene duševne motnje. Znotraj mreže za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog naj bi tako v dveh letih vzpostavili programe za zdravljenje različnih vrst odvisnosti ter bolnišnični oddelek za osebe s pridruženimi duševnimi motnjami.

Akcijski načrt na področju drog 2015-2016 se navezuje tudi na sprejete strategije preprečevanja in zatiranja kriminalitete ter socialnega varstva. Pri slednjem je med cilji tudi vzpostavitev inovativnih programov, vključno s programi zgodnjega odkrivanja uporabe drog in zgodnjih intervencij. Do konca leta 2016 naj bi bil vzpostavljen vsaj en program zgodnjega odkrivanja in zgodnjih intervencij.

Za izvajanje akcijskega načrta je vlada predvidela 3,2 milijona evrov, ki se bodo zagotovili v okviru rednih dejavnosti, financiranih s proračunskih postavk različnih ministrstev (za notranje zadeve, pravosodje, za izobraževanje, znanost in šport ter za finance). Aktivnosti sofinancirajo še lokalne skupnosti, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v letu 2013 za problematiko drog namenjenih 9,6 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.