Šport
31 ogledov

Tudi sedem ruskih plavalcev brez Ria

julija jefimova Profimedias
Potem ko Mednarodni olimpijski komite ni prepovedal vsem ruskim športnikom nastopiti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je odločitev o prepovedih padla na posamezne panožne zveze. Mednarodna plavalna zveza (Fina) je tako danes tekmovanje v Riu prepovedala sedmim ruskim plavalcem.

Fina je prva organizacija, ki se je odzvala na ukrep Mok, ki po mnenju športne javnosti ni zadostil pričakovanjem. Svetovna protidopinška agencija je obžalovala, da Mok ni prepovedal nastopa na igrah vsem ruskim športnikom, katerim očitajo sistematični doping v državi. Zdaj je odločitev prepuščena posameznim zvezam.

Na olimpijske igre v Rio po mnenju Fine ne smeta Vladimir Morozov in Nikita Lobincev iz štafete 4x100 m, prav tako ne bo Julije Jefimove, olimpijske bronaste plavalke iz Londona 2012. Poleg omenjene trojice je Fina suspendirala še štiri ruske plavalce, to so Mihajil Dovgaljuk, Natalija Lovcova, Anastazija Krapivina in Darija Ustinova.

"Fina spoštuje odločitev Moka in podpira nastope čistih ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Riu," so zapisali v izjavi za javnost pri Mednarodni plavalni zvezi. Fina bo vse ruske plavalce, ki so nastopili na svetovnem prvenstvu 2015 v Kazanu, znova testirala.

Rusi s svojim tekmovanjem

Že pred tem je brez nastopa v Riu ostalo 68 ruskih atletov. A ti ne bodo ostali brez tekmovanja. Tio bo najverjetneje na sporedu na stadionu Meteor v Šukovskem v bližini Moskve, prireditelji pa si želijo, da bi prišli vsi športniki, ki jim je bila izrečena prepoved.

"Upam, da bo nastopilo vseh 68 športnikov, tudi skakalka v višino Jelena Isinbajeva," je dejala predstavnica ruske športne zveze Ala Gluščenkova. To tekmovanje naj bi bil obliž na rane za vse ruske športnike, ki so trdo trenirali za Rio, zdaj pa jim ne dovolijo nastopa.

Dvakratni olimpijski prvak v umetnostnem drsanju Jevgenij Plušenko je ob tem vodstvo ruske atletske zveze pozval, da proti prepovedi nastopanja uporabi vsa pravna sredstva. "Moramo udariti nazaj. Skrajni čas je, da mednarodni organizaciji pokažemo, da smo močnejši," je dejal Plušenko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.