Slovenija
18 ogledov

Tudi Slovenija bo najrevnejšim odpisala dolgove

Slovenija 30.08.2012 revscina, kruh, otroci, otrok, sola, obrok; foto:Sasa Despo Saša Despot
Najšibkejšim prebivalcem bo ministrstvo ponudilo enkratno možnost odpisa dolgov, napoveduje ministrica Anja Kopač Mrak. Dogovor bo pripravljen že v nekaj tednih.

Dogovor o enkratnem odpisu dolgov najšibkejšim prebivalcem predvideva, da bi podjetja dolg odpisala le, če bi želela, kar pomeni, da ga ne bi predpisali z zakonom. Dolg bi bil enkraten, po jasno določenih merilih, določili bi tudi presečni datum.

 "Vemo, da nekatera podjetja dolgove že odpisujejo. Vendar zdaj govorimo o enkratnem, simboličnem odpisu dolgov, ki bi ljudem omogočil, da se malo razbremenijo in zadihajo in na nek način simbolično končajo brezup in kriz," je danes v parlamentu povedala ministrica Anja Kopač Mrak, ki je poudarila, da govori o odpisu dolgov, ki so z vidika upnika praktično neizterljivi, vendar ljudi bremenijo.

Dogovor v nekaj tednih

Na računskem sodišču pa naj bi ministrstvu svetovali, da bi lahko odpisali dolgove, za katere je že bila izvedena izvržba, vendar ni bila uspešna. Vsakršna nova izterjava ali izvržba, pa bi upnikom povzročila dodatne stroške.

Po besedah ministrice Kopač Mrak družbeni dogovor ne bo kopiral hrvaškega. Slovenija za razliko od Hrvaške nekatere možnosti odpisov dolgov že ima, poznamo pa tudi osebni stečaj. Dogovor o enkratnem odpisu dolgov, pri katerem poleg drugih ministrstev, občin, podjetij, sodelujejo še humanitarne in druge nevladne organizacije, naj bi sprejeli v nekaj tednih.

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Moroccan national H | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pomagali bi tudi tistim, ki jim grozi deložacija

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bi tistim najrevnejšim, ki jim grozi deložacija, ponudilo prazna stanovanja stanovanjskega sklada, ministrstva za javno upravo in obrambnega ministrstva.

Do septembra bo ministrstvo za upokojence, ki delajo kot samostojni podjetniki in ki bodo lahko to, po sedaj veljavnih predpisih počeli le še do konca leta, pripravilo ustrezne rešitve. Rešitev ne bodo iskali le za upokojence samostojne podjetnike, ampak "tudi za enako obliko dela kmetov, družbenikov in delavcev, ki so bili prej v delovnem razmerju", je v državnem zboru povedala ministrica.

Komentarjev 5
  • Ferluci 08:29 21.april 2015.

    Ne gre za to. Gre za potuho. Tudi tisti, ki nič nima lahko kakorkoli in karkoli prispeva v zahvalo, da mu je nekdo pomagal. Sicer pa takšni populistični predpisi popolnoma nič ne pomenijo. Neizterljivih dolgov tako ni moč izterjati.

  • Fulmmer 08:12 21.april 2015.

    Ja, ok, se strinjam s tem, da se odpiše dolg najbolj ogroženim...., ampak to ni rešitev, vsak bi moral imeti možnost poštene zaposlitve in poštenega plačila, pa ne bi bilo teh problemov...

  • vladek 06:44 21.april 2015.

    ha ha ha Hrvaška nas prehiteva in po levi in po desni SRAMOTA