Vizita za živali > Novice
24470 ogledov

Pomeranec - tudi Slovenijo preplavlja evforija glede te pasme

POMDELUXE
1/20
POMDELUXE, Tina Simonič
Zaščitni znak pomeranca je njegova bujna dlaka. Če želimo, da bo lepa, je redna nega neizbežna.

Že kot majhen otrok je sanjala o svojem kužku. Ko se je osamosvojila, je poiskala pasmo, ki ji je bila karakterno pisana na kožo, se spominja vzrediteljica pomerancev Tina Simonič

“V trenutku sem vedela, da je to pasma zame, vendar sem kmalu naletela na oviro. Pred petimi leti te pasme v Sloveniji praktično ni bilo moč zaslediti, še posebej ne v barvi, ki sem jo želela,” pravi. Zato je morala kužka poiskati v tujini.

Po dolgotrajnem pošiljanju elektronske pošte na različne konce sveta, je končno našla svojega prvega pomerančka iz Nemčije. “Pasma me je takoj prevzela s svojo lepoto, inteligenco in energijo. V  to pasmo se zaljubiš na prvi pogled in za vedno,” opisuje.

Iz prvotne želje po hišnem ljubljenčku je ta prerasla v željo po psarni ter vzreji. Nastala je psarna POMDELUXE, v kateri vzrejajo pomerančke krem barve, velika želja pa je vzrejati bele pomerančke, h kateri jim bo pripomogla psička iz lastnega legla, ki so jo zadržali doma.

Beli, rjavi, črni, volčji ...  

Tina Simonič pojasnjuje, da so pomeranci najrazličnejših barv, pri čemer je oranžna najbolj pogosta. “Drugače so lahko črni, rjavi, črni z ožigi, krem, beli, parti, ter pa še bolj eksotične barve kot so volčja, merle, modra z ožigi. Pomeranci so veliki od 18 do 22 centimetrov in tehtajo nekje med 2 in 2,5 kilograma,” pravi. 

V kolikor gre za primerno vzrejo, so po njenih besedah izredno zdrava ter zdravstveno neproblematična pasma. Podvrženi so zdravstvenim problemom malih pasem kot so izpah pogačice, težave z zobovjem, hipoglikemija in podobno. “Pogosta bolezen je tudi tako imenovana Black skin disease oziroma BSD, pri čemer pomeranec izgubi dlako, kar povzroči potemnitev kože,”  je dejala.

Ogromno prevar 

Vzrediteljica ugotavlja, da gre za pasmo, kjer je ogromno prevar, saj jo laiki kaj hitro zamenjajo z malim špicem ter tako v nameri, da kupijo pomeranca, kupijo čisto drugo pasmo. Ta pasma je sicer na prvi pogled in pa kot mladič dokaj podobna pomerancu.

Vsem tistim, ki se odločajo za nakup pomeranca svetuje, da se izognejo nakupu preko spletnih oglasnikov in naj kontaktirajo neposredno vzreditelje z registriranimi psarnami ter da kupijo pomeranca z rodovnikom, saj se tako izognejo marsikaterim nevšečnostim. “Prav tako se je neizbežno pozanimati o samem leglu, o starših, prednikih. Vestni vzreditelji bodo odgovorili na vsa zastavljena vprašanja in priskočili na pomoč,” je dejala.

POMDELUXE | Avtor: POMDELUXE, Ksenija Mikor POMDELUXE, Ksenija Mikor

Aktivni, učljivi, prebrisani 

Tina Simonič pomeranca opisuje kot izredno aktivno pasmo, ki je svoji majhnosti navkljub polna energije, obožuje sprehode in lastnikovo družbo. “Lastniku sledijo na vsakem koraku, z njim in zanj bi šli na konec sveta. So izredno učljivi ter prebrisani, zato je pravilna vzgoja neizbežna. S svojo pozornostjo znajo vedno presenetiti,” opisuje. So tudi izredno prijazni, tako do drugih psov, kot do otrok in tujcev.

Pojasnjuje, da naziva "alarm dog" niso dobili kar tako. S svojim laježem se oglasijo takoj, ko kdo pristopi k hiši ali ko menijo, da preti nevarnost. “So pozitivna pasma v vseh pogledih in ni čudno, da se zanjo odloča vse več ljudi,” dodaja.

Nega dlake

Zaščitni znak pomeranca je njegova bujna dlaka, vendar pa je, če želimo, da bo le-ta lepa, nega neizbežna,” opozarja. Dlaka pomeranca je sestavljena iz poddlake in krovne dlake,  pri čemer je poddlako potrebno  redno izčesavati. Tako se izognemo vozlanju in omogočimo rast novi dlaki. S česanjem se odstrani tudi umazanija, tako da pogosto kopanje ni potrebno.

“Je pa zanimiva lastnost njihove dlake ta, da nima vonja. Za urejenost ga je potrebno tudi striči,” pravi. Striženje pomeranca je po njenih izkušnjah odvisno od rasti njegove dlake. Nekaterim dlaka raste izredno hitro in je potrebno striči enkrat mesečno, spet drugim počasneje in je striženje potrebno redkeje. 

“Samo striženje je izredno kompleksno in dolgotrajno, saj se pomeranec striže praktično povsod, nekje malo več, drugje manj. Neizbežno je tudi poznavanje standarda pasme in kako se pomeranec pravilno striže, kar pa zna predstavljati problem posplošenim pasjim salonom, ki se na pasmo en spoznajo toliko,” opozarja. Pri POMDELUXU tako ponujajo tudi storitev striženja pomerancev in so se specializirali izključno za striženje te pasme, kjer skrbnikom tudi svetujejo, kako negovati dlako pomeranca.

Primeren za aktivno družino

“Tudi Slovenijo preplavlja evforija glede te pasme. Zaznavam, da se zanjo odloča čedalje več Slovencev,” pravi in dodaja, da je v Sloveniji registriranih okoli sto predstavnikov pasme.

Pomeranec je po njenih besedah najbolj primeren za aktivno družino z ne preveč majhnimi otroci, saj je zaradi majhnosti hitro podvržen raznoraznim zlomom. “Ker gre za pasmo z neizmerno dlako, potrebujejo redno razčesavanje poddlake, zato se morajo novi lastniki s tem spoprijeti, kar zna biti kar trd oreh, še posebej na začetku,” ugotavlja. Opozarja, da zaradi svoje pretkanosti potrebujejo odločno vzgojo, v nasprotnem primeru kaj kmalu začnejo delati stvari po svoje.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Sarko Sarko 13:46 21.november 2015.

    lepa pasma - dobro napisan članek