Šport > Nogomet
12 ogledov

Tudi Sven piše: "Bil sem že trener Uniteda"

Sven-Goran Eriksson EPA
Leto 2013 bo očitno leto trenerskih avtobiografij. Nekdanji selektor Anglije Sven-Göran Eriksson v svoji novi knjigi razkriva, kako je bil leta 2002 na pragu Manchester Uniteda.

Švedski trener Sven-Göran Eriksson je v novi avtobiografiji zapisal, da je leta 2002 že podpisal pogodbo z Manchester Unitedom, kjer bi že enajst let pred dejansko upokojitvijo nadomestil Sira Alexa Fergusona, s katerim se je nato leta 2006 kot selektor Anglije še sprl zaradi vpoklica Wayna Rooneyja.

Del Erikssonove knjige so v nedeljo objavili v tabloidu Daily Mail, iz zapisov pa je razvidno, da je Eriksson že sprejel ponudbo rdečih vragov, po tem ko je Ferguson napovedal svoj odhod, a si kasneje premislil in klub zapustil šele ob koncu zadnje sezone.

Bil je že trener

"Vedel sem, da bo zapleteno. Z Anglijo sem imel pogodbo do svetovnega prvenstva 2006 in zelo bi me kritizirali, če bi jo prekinil," piše Eriksson. "Ampak to je bila priložnost za treniranje Manchester Uniteda. Pogodba je bila podpisana – bil sem novi trener Uniteda."

Tako se je nekdanji trener Benfice, AS Rome, Fiorentine, Sampdorie, Lazia, Manchester Cityja in številnih drugih klubov in reprezentanc, zdaj vodi kitajski Guangzhou R&F, pridružil Fergusonu, ki v teh dneh promovira svojo razvpito avtobiografijo.

Ferguson skušal pretentati reprezentančne zdravnike

Leta 2006 sta se pred svetovnim prvenstvom v Nemčiji oba trenerja tudi sporekla, Rooney je namreč pred turnirjem utrpel zlom stopalnice, Ferguson pa je vztrajal, da njegov mladi napadalec ne bo nared. To je izzvalo tudi nesoglasja med zdravniškima ekipama kluba in reprezentance. Doktor reprezentance Leif Sward je na koncu skupaj z Erikssonom dobil bitko.

"Leif in jaz sva se dobila s Fergusonom in Unitedovim zdravnikom v njihovi bazi za treninge. 'Ne more igrati na svetovnem prvenstvu,' je Ferguson rekel mirno. Zdravnik je na plan potegnil nekaj rentgenskih slik, ki so dokazovale, da se Rooneyjeva zlomljena koščica ne bo pozdravila pravočasno," piše švedski trener.

"Želel bi si le, da bi posnel njegov obraz"

"Ko je zdravnik zaključil, ga je Leif pogledal v oči. 'Zakaj sediš tukaj in mi lažeš v obraz?' ga je vprašal Leif. Bil je eden največjih evropskih specialistov za tovrstne poškodbe. Želel bi si le, da bi posnel Fergusonov obraz, ko je Leif pojasnil, da se bo Waynov zlom pozdravil pravočasno za svetovno prvenstvo. Ko je Leif končal, sem se obrnil k Fergusonu. 'Oprosti, Alex,' sem rekel. 'Vpoklical bom Rooneyja.'"

Kljub nastopu v Nemčiji je Rooney prvenstvo zapustil brez doseženega zadetka, turnir pa je famozno zapustil z rdečim kartonom na četrtfinalni tekmi s Portugalsko v Gelsenkirchnu. Rooney je pohodil Ricarda Carvalha, po pritoževanju Cristiana Ronalda pa je dobil rdeči karton. Kasnejši Ronaldov "pomežik" portugalski klopi je Anglijo dvignil na noge, Portugalec pa je za nameček kasneje zabil še odločilno enajstmetrovko in se v Manchester vrnil kot eden najbolj osovraženih ljudi v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.