Svet
17 ogledov

Tudi to je bil Chávez

Hugo Chavez
1/15
Reuters
Arhivske fotografije odstirajo manj znane dele življenja preminulega venezuelskega predsednika Huga Cháveza. Kdo ga bo nasledil?

Trenutno se zdi, kot da je zmagovalec venezuelskih predsedniških volitev, ki bodo v roku 30 dni, očiten. Vse okoliščine so v prid človeka, ki je svetu povedal, da je Hugo Chávez umrl - trenutnega venezuelska podpredsednika Nicolasa Madura.

Volitve bodo pokazale, ali bo socialistična revolucija lahko preživela brez tako močne in karizmatične vodilne osebnosti, kot je bil Chávez.

Brez večjih sprememb

Chávez sam je dejal, da bi mu bilo najljubše, če bi ga nasledil Maduro. Tudi zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da bi premagal opozicijskega voditelja Henriqua Caprilesa. Capriles je izgubil proti Chávezu na zadnjih predsedniških volitvah.

Maduro ima močno podporo v delavskem razredu, na roko mu bodo šla tudi vsa čustva, ki bodo prišla na dan med sedemdnevnim žalovanjem.

Če bi zmagal Maduro, ki je že leta tesen Chávezov zaveznik, je malo verjetno, da bi vpeljal kakšne velike spremembe, morda bi le nekoliko sprostil napete odnose z ZDA in potencialnimi investitorji.
Na drugi strani bi ob zmagi Caprilesa lahko pričakovali veliko večje spremembe in široko odprtje Venezuele – ki ima največje zaloge nafte v svetovnem merilu – za tuje investitorje. Proces bi kljub vsemu moral izpeljati počasi, sicer bi tvegal notranjepolitično nestabilnost in nasilje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.