Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Tudi to naredi zaljubljenost

ženska Shutterstock
Če zvečer ne morete zaspati, naj vas nikar ne skrbi. Sploh če ste zaljubljeni. Strokovnjaki pravijo, da zaljubljeni spijo eno uro manj.

Zaljubljenost s seboj prinese intenzivne občutke, evforijo in strah, ki pogosto vplivajo tudi na spanec, je pokazala raziskava, ki so jo naredili na švicarski univerzi v Baslu. Zgodnje faze zaljubljenosti v telesu sprožijo intenzivno delovanje hormona dopamin, ki deluje na dobro počutje in sproži tako imenovano hipomanično stanje, poroča Globe Health.

V raziskavi so sodelovali študentje, ki so s pomočjo vprašalnikov in dnevnika spanja redno zapisovali svoja občutja, stanje zaljubljenosti in ure spanja, znanstveniki pa so s pomočjo magnetne resonance spremljali tudi dejavnost njihovih možganov. Ugotovili so, da je pri zaljubljenih dejavnejši del možganov povezan z nagrajevanjem, ki je sicer dejavnejši takrat, ko se prehranjujemo, pijemo in ko se predajamo spolnim užitkom, to področje možganov pa lahko umetno aktiviramo tudi z zlorabo drog.

Poleg tega med zaljubljenostjo poveča tudi raven hormona stresa, spanje pa krajša tudi razmišljanje o želenem partnerju in skupnih trenutkih ter sanjarjenje o prihodnosti.

Raziskovalci razlagajo, da zaradi tega sveže zaljubljeni spijo tudi eno uro manj kot sicer, takšno stanje pa lahko traja tudi do šest mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.