Vizita za živali > Festival
25 ogledov

Tudi učenci iz OŠ Domžale

Ekošola Profimedias
Na Sejmu za ljubitelje živali bodo sodelovali tudi zaposleni in učenci OŠ Domžale, kjer bodo med drugim predstavili svoje aktivno delovanje v okviru Ekošole.

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše,” je pojasnila predsednica UO Šolskega sklada in koordinatorka eko šole Mojca Kanduscher.

Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

Pojasnjuje, da je osnovno načelo delovanja programa Ekošola, da bodo otroci, učenci in dijaki kmalu v prihodnosti  vplivali in sprejemali pomembne odločitve na vseh ravneh našega življenja. “Skozi dejavnosti v programu postajajo ambasadorji za uresničevanje trajnostnega razvoja ter vplivajo tudi na obnašanje odraslih ter spreminjajo njihove vzorce ravnanja,” opisuje.

Cilji programa Ekošola

Glavni cilj slovenskega programa Ekošola je po besedah Mojce Kanduscher vzgoja otroka in mladostnika, da skrb za okolje in naravo postane del življenja.

Drugi cilji so še uvajati vzgojo in izobraževanje za okoljsko odgovornost, spodbujati in večati kreativnost, inovativnost ter izmenjavo idej, učinkovita raba naravnih virov, povezovati okoljska vprašanja z ekonomskimi in socialnimi, razvijati pozitivne medsebojne odnose, sodelovati pri preprečevanju in odpravi revščine, vzgajati in izobraževati za zdrav način življenja v zdravem okolju, povezovati eko šole v Sloveniji, EU in širše.

Za trajnostni razvoj

Koordinatorka pravi, da je osnovna šola Domžale je v program Ekošola kot način življenja vključena že od leta 2003. “Za uresničevaje ciljev eko šole izvajamo različne aktivnosti, ki navajajo učence in delavce šole k ravnanju za trajnostni razvoj. Aktivnosti so v skladu z razpisanimi projekti,” opisuje.     

Izvajajo več akcij, ena izmed njih je Ločuj, naravo varčuj, kjer v vseh oddelkih in na hodnikih ločeno zbirajo odpadke, prav tako tudi v šolski kuhinji. V avli šole imajo tudi Ekokotiček, kjer ločeno zbirajo različne odpadkov tonerje,  zgoščenke, baterije, sijalke male elelktrične aparate in podobno. Pravi, da je tako odziv učencev kot odziv staršev velik. 

V akciji Eko beri učenci z branjem literature pridobivajo vedenja o pomenu trajnostnega razvoja. Pri Eko kvizu pa učenci tekmujejo v preverjanju znanja iz eko vsebin.

Imajo še številne druge akcije:

  • Zeleno pero – kjer učenci pod strokovnim vodstvom raziskujejo in pripravljajo osnutke člankov, anket in intervjujev na temo varovanja okolja.
  • Trajnostna mobilnost – kjer učenci spoznavajo pomen zmanjševanja prometa in prihajanja v šolo na okolju prijazen način.
  • Šolski eko vrt - kjer učenci pridobivajo znanja kaj in kako lahko pridelamo sami in jih navajajo na samooskrbo, kjer je to mogoče.
  • Vsako leto izpeljemo Eko dan – vsi učenci od 1. do 9. razreda so aktivno vključeni v aktivnosti, ki jih navajajo na varčevanje z vodo, varčevanje z energijo, racionalno porabo hrane, skratka navajajo jih na ravnanje skladno s trajnostnim razvojem.
  •  Že četrto leto se vključujejo v akcijo »Manj svečk za manj grobov«, ki je v Sloveniji že kar razširjena. Z akcijo želimo odvrniti ljudi od pretiranega krašenja grobov s svečami, ki močno obremenjujejo okolje. Denar namenjen svečam tako preusmerijo v pomoč še živečim. Za podarjen prostovoljni prispevek dobi vsak zastavico, ki jo na mesto sveč da na grob. Izkupiček vedno namenijo v dobrodelne namene. Tako so v treh letih zbrali sredstva za Dom upokojencev Domžale. Prvo leto so s temi sredstvi kupili defibrilator, drugo leto napravo motomed in lansko leto izkašljevalnik. Akcija je v Domžalah naletela na zelo dober odziv. Učence s tem navajajo na prostovoljstvo in medgeneracijsko sodelovanje.

“Pri nas se dogaja še veliko ekoloških vsebin in prepričani smo, da se nam bo to obrestovalo, zlasti našim zanamcem,” je zaključila.

Njihovo okolju prijazno delo boste v živo spoznali na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v soboto 5. septembra v Češminovem parku v Domžalah. V primeru slabega vremena bo prestavljen na nedeljo, 13. septembra. Več o sejmu tukaj.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.