Slovenija
813 ogledov

"Tudi ukane za osvajanje žensk so izum"

Peter Florjančič Marko Šeruga
Peter Florjančič. Izumitelj in svetovljan, ki med svoje izume šteje tudi ukane za osvajanje žensk. Kakšne, bo razkril v svoji naslednji knjigi.

S Palomo ste pred kratkim razkrili svoj izum, večnamensko servieto. O njem ste govorili že pred več kot enim letom. Zakaj je trajalo tako dolgo?

Prototip je bil narejen v nekaj minutah, potem pa je trajalo več kot eno leto, da so naredili stroj, ampak bo ta delal tudi druge serviete.

Je bila Paloma zainteresirana takoj, ko ste jim predstavili idejo?

Takoj, v enem dnevu. To je bil najhitrejši odziv na moj predlog.

In čemu vse bo servieta namenjena?

Temu, da se ne umažete. Lahko jo odtrgate in zavežete, če imate luknjo za gumb, jo pripnete, če imate kravato, pa jo potegnete skozi njo in stoji. Ima sedem vrst uporabe, imenuje pa se palbib.

Kako pa ste dobili idejo?

Ker sem se zmeraj popacal.

Ali ideje vedno pridejo tako?

Ideja pride samo tako. Razmišljati morate o stvareh, ki so enostavne. Izdelki za male živali, mačke, psi, ptiči, pujski, so na primer milijardni trg.

Ste že kdaj izumili kaj za male živali?

Sem, zložjivo posteljo za pse pred 60 leti v Švici.

Imate več kot 400 patentov. Koliko jih je bilo realiziranih?

41. Medalje za patente niso vredne popolnoma nič. Patent je vreden šele, ko greste po Parizu in vidite svoj izdelek. Naj mi en človek v Sloveniji reče, da je naredil kaj takšnega. Izumiteljstvo je ruleta.

Zakaj? Ker ne veste, ali bo uspelo?

Ja, to je sreča.

Vi imate torej srečno roko ...

Ja, zato tudi živim toliko časa (smeh), ker me do danes ni še nihče brcnil. V srečo morate verjeti.

Ste kdaj igrali igre na srečo?

Ne, samo za zabavo. Vsako zabavo je treba plačati, ampak je treba vedeti, kdaj je treba nehati. In enako je pri izumiteljih. Kakšen izumitelj začne delati in je tako nor, da proda hišo, da bi kaj naredil. Izumitelj mora najprej imeti trg, za tisti trg pa izdelek, ki ga lahko zaščiti. Ta čas velja pregovor: Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal, ker nihče ne zna rešiti te godlje, v kateri smo. Če poslušam naše, politika tega sploh ne more narediti, samo stroka in delavni ljudje. Mi imamo tim, s katerim bi zaposlili sto tisoč ljudi, če bi nam dali kapital.

Kaj pa bi delali?

Preproste reči.

Na primer?

Lahko bi šli v gozd nabirat storže.

Kaj pa bi delali s storži?

Požgali bi jih, ker je v njih smola. Lahko jih na primer sprešate in naredite kocke. To je biomasa za vso Evropo, toliko gozdov imamo, ampak kdo bo nabiral storže? Enako je s tekstilom. Ne bi se smele delati tovarne s tri tisoč ljudmi, ampak majhna podjetja z desetimi ljudmi, ker smo majhni. Zdaj vsa podjetja delajo izgubo in nobeno ne bo ostalo.

Glede slovenskega gospodarstva ste zelo pesimistični.

Nisem pesimist, sem realist.

Je k vam po nasvet prišel kakšen politik?

Samo Zoran Janković je prišel s celo svojo ekipo. On je poslovnež.

A zdaj države ne vodi Janković. Vas to skrbi?

Nič ne bodo naredili. Vi boste plačali za vse napake, mladina.

Tudi vi niste varčevali za pokojnino. Trikrat ste bili milijonar in trikrat ste vse zapravili. Vas nič ne boli srce?

Denar ni vreden nič, če ga ne zapravite. Če ga imate v nogavicah, vam ne koristi nič, če ga zapravite, pa imate konjunkturo.

S čim ste najbolj razvajali sebe?

Če povem, boste postali rdeči (smeh). Zdaj bom napisal več knjig, to je najzanimivejše, ker sem imel zanimivo življenje. Eno že pišem: Kako spoznaš žensko in si 65 let oženjen z isto.

Kako?

Na sto načinov. Nisem lagal, sem pa pravilno povedal.

Kaj pa ste si najraje privoščili z denarjem? Imeli ste tudi 41 avtomobilov ...

Saj imam 93 let! Že moja žena je imela 18 avtomobilov.

Kateri vam je bil najbolj pri srcu?

Tisti, ki mi ga je podaril kralj Faruk. Vprašal me je: “Peter, kaj hočeš za rojstni dan?” In sem v hecu rekel, da aston martina. Na moj rojstni dan je bil tam, zavit v celofan in pentljo. Kako sem se vozil z njim! Samo zabremzal sem in odprl vrata, pa je bila že notri lepa ženska.

Kako dolgo pa ste ga imeli?

Dokler nisem zapustil Monte Carla. Ko sem živel v Monte Carlu, je bilo obdobje belle époque. Ženske so začele voziti avto in nositi hlače, potem so prišli čarlston, bikini, mini krila, vse to sem doživel.

To je bil tudi čas Coco Chanel.

Ja, tudi njo sem poznal. Ona je bila super ženska, bolj kot Marlenne Dietrich, ki je bila hladna in nezgovorna.

Kako pa gledate na to, kaj je Bled pomenil včasih in kaj pomeni zdaj?

Bled je bil mondeno mesto, zdaj je pa izletniško. Zapomnite si nekaj: vse, kar je zanimivo, si napišite na listek. Jaz sem si zapisal vse izume, še celo v pesek sem jih narisal in fotografiral. Ali pa s šminko ali črtalom za oči na hrbet ženske. Če je bila okrogla, pa na zadnjico, pa še kam sem lahko vtaknil čopič (smeh).

Ste katero od fatalk, ki ste jih poznali, tudi šarmirali?

Kako? Da bi šel z njo v posteljo (smeh)? Svojo ženo sem spoznal tako, da sem šel v najbolj fin lokal v Zürichu, vzel blok in svinčnik ter jo začel gledati in risati. Takoj je občutila, da jo rišem. Ko sem pospravil blok, je vsaka prišla k meni in me vprašala, ali lahko vidi risbo. Pa sem ji rekel, da moram še retuširati, ji dal vizitko in jo povabil, naj pride k meni. Ali veste, kako spoznate deset žensk?

Peter Florjančič | Avtor: Marko Šeruga Marko Šeruga


Naenkrat?

Naenkrat.

Kako?

V Dajli pri Novigradu sem najel hišo in kuharico. V luki v Novigradu sem pri restavraciji parkiral svojega športnega mercedesa in spredaj napisal “Fotograf išče modele, javite se pri natakarju Ljubišu zvečer ob sedmih”. Ko jih je bilo deset, sem jim rekel, da sem fotograf. Imel sem lažno vizitko, na kateri je pisalo, da sem fotograf Playboya – in da iščem modele ter da naj se slečejo in grejo v morje, pa so to naredile.

Ste sploh znali risati, ko ste se pretvarjali, da jih rišete?

Ah, kje pa. Enkrat mi je nekdo posodil čopiče in stojalo s tablo. Pretvarjal sem se, da slikam akt, pa nisem vedel, kaj bi naredil, ko sem jo imel nago na postelji. Ko je hotela pogledati in videla same packe, je vzela stojalo in me pretepla z njim.

Kar se tiče žensk, ste bili polni ukan.

To so izumi.

Zakaj pa ste s knjigo o nasvetih za osvajanje čakali tako dolgo?

Da bom imel več materiala. Najboljše ideje na svetu sem imel. Enkrat sem se peljal s parnikom, in ko se je ustavil na Korčuli, sem, ko sem med ljudmi, ki so šli na parnik, zagledal lepo žensko, zavpil Stop in ji rekel, da je dobila zastonj kabino za dva za en dan, v njej pa sem bil seveda jaz. Potem sva bila še dva tedna skupaj v Benetkah. Francozinja, nikoli je ne bom pozabil.

Imate tudi kakšne nasvete za ženske?

Če se hočete bogato poročiti, pojdite za božič v hotel s petimi zvezdicami. Tam so samo moški, ki so že sami, in jih tam takoj dobite. Pa naj vam pokaže, koliko denarja ima, sicer se boste vse življenje mučili.

Ni to zabavno, da mora 93-letni moški napisati knjigo nasvetov za osvajanje žensk?

Kdo jo pa bo? Desetletnik? Ko sem bil star deset let, sem mislil na štorkljo. Moji starši so, ko so seksali, ugasnili luč.

Brala sem, da ste, ko vas je mama pri treh letih nehala dojiti, demonstrativno odšli na vrh hotela Triglav. Vas je to tako prizadelo?

Ja, saj mogoče sem pa zato tako zdrav. To je bilo zdravje, mi smo imeli vse bio.

Peter Florjančič | Avtor: Marko Šeruga Marko Šeruga
Mislite, da bi vam uspelo vse, česar bi se lotili v življenju?

Ne vem. Imel sem tudi restaracijo, dobro restavracijo. Za flambirane testenine. Jedli smo dobro. V Monte Carlu smo imeli tudi helikopter, s katerim smo iskali dobre restavracije za kralja. On je bil gurman.

Če bi morali na prva tri mesta razporediti stvari, ki vam v življenju pomenijo največ, ali bi bilo tako: ženske, izumi, hrana?

Hrano bi dal za ženske, pri ženskah pa dobite ideje. Saj so tudi slikarji imeli ženske. Pablo Picasso jih je imel cel kup, kar mrgolelo jih je okrog hiše. Salvador Dalí tudi, oba sem poznal.

Kaj pomeni petrocentrizem?

Da imam svoj način. Imam pregovor, ki si ga morate zapomniti. Če vam nekdo reče: Jaz te ljubim, morate odgovoriti: Jaz tudi mene. Če ne ljubite sebe, ne morete ljubiti drugih. Mar ni tako? Jaz imam sebe rad.

Ali kaj v svojem življenju obžalujete?

Da sem prišel sem nazaj. Resno. Tukaj so ljudje srečni, če kdo propade. Ljudje ne držijo skupaj. Mi smo pred vojno držali skupaj.

Kje pa bi živeli zdaj?

V Firencah, v Toskani, tam znajo živeti, dobro jesti ...

Komentarjev 1
  • maneken 11:09 25.februar 2012.

    "...tam znajo živeti, dobro jesti ..."Kar se tiče žensk, ste bili polni ukan.To so izumi.ta stavek najbolje označuje tega človeka, ki še marsičesa nima razčiščenega pri sebi...