Šport > Nogomet
20 ogledov

Tudi v Londonu 23 grešnikov

wada doping EPA
Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da so po ponovni analizi dopinga odkrili, da je bilo na olimpijskih igrah v Londonu 2012 pozitivnih 23 športnikov v petih različnih športih in iz šestih nacionalnih zvez.

Dobra dva meseca pred začetkom olimpijskih iger v Rio de Janieru, ki se bodo začele 5. avgusta, je Mok objavil, da tudi olimpijske igre v Londonu niso bile "čiste". Pred desetimi dnevi je krovna olimpijska organizacija sporočila, da je po opravljenih dodatnih testih vzorcev z iger pred osmimi leti v Pekingu odkrila 31 sumljivih vzorcev - gre za športnike iz 12 držav, ki jim bodo, če se bodo sumi o dopinških prekrških potrdili, prepovedali nastope v Braziliji.

Dodatne teste, ki so jih opravili po najnovejših znanstvenih metodah, so opravili tudi za olimpijske igre v Londonu. Z analizami so začeli avgusta lani, izvedene pa so bile na 265 izbranih dopinških vzorcih. Program ponovne analize se nadaljuje, bolj podrobni rezultati pa bodo sledili v prihodnjih tednih. Za zdaj je sumljivih 23 športnikov, ki so tekmovali v petih različnih športih, prihajajo pa iz šestih različnih držav.

"Vse te nove analize kažejo naš odločen boj proti dopingu. Naš namen je, da bi bile olimpijske igre v Riu čiste, zato smo tudi hitro ukrepali. Sklicali smo tudi že disciplinsko komisijo, ki bo tudi objavila, kakšne bodo morebitne kazni. Vzorce hranimo deset let, goljufi ne morejo kar mirno spati," je odločen boj proti dopinškim kršiteljem objavil Thomas Bach, predsednik Moka.

Tisti športniki, ki bodo "padli" tudi na B-testu, ne bodo smeli nastopiti na olimpijskih igrah v Riu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.