Slovenija
32 ogledov

Tudi v Sloveniji meso pod drobnogledom

surovo meso Shutterstock
Na upravi za varno hrano menijo, da spornih izdelkov iz afere s konjskim mesom, v Sloveniji ni. Opravili so že preglede v vseh velikih trgovskih centrih, sedaj pa po posameznih trgovinah popisujejo vse sestavljene izdelke, zamrznjene in sveže, ki vsebujejo mleto goveje meso ter se pripravljajo na vzorčenje in analizo.

Kot je danes v Ljubljani pojasnila namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, v aferi s konjskim mesom, ki je izbruhnila na Otoku, še vedno govorimo o poneverbah. "Afera torej še ni ogrozila zdravja ljudi," je dejala.

Glede novice iz Velike Britanije, kjer so v konjskem mesu odkrili sledi fenilbutazona, ki lahko pri človeku izzove resne krvne motnje, je pojasnila, da to ni povezano z omenjeno afero ter da te snovi v spornih lazanjah niso našli.

Staro celino v zadnjih dneh pretresa škandal zaradi prisotnosti konjskega mesa v izdelkih, ki so sicer deklarirani kot goveji. V škandal je vključeno tudi podjetje Findus. Nekatere njihove lazanje so namreč vsebovale kar 100 odstotkov konjskega mesa.

Inšpektorji uprave za varno hrano so v tem tednu opravili najprej preglede v vseh velikih trgovskih centrih in preverili dokumentacijo. Sedaj pa po posameznih trgovinah že delajo popis vseh sestavljenih izdelkov, ki vsebujejo goveje mleto meso. "Tako bomo videli, kaj na slovenskem trgu je takega, kar bi lahko bilo pri nas potencialno nevarno. Pripravljamo se na vzorčenje," je pojasnila Čadonič Špeličeva.

Vzorčenje po celotni EU

Evropska komisija je zaradi afere s konjskim mesom predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU.

V Sloveniji bodo nenapovedano vzorčenje izvajali inšpektorji uprave za varno hrano, analize pa Nacionalni veterinarski inštitut. Polovico stroškov testiranj bo financirala EU.

EU se je odločila, da bo vzorčenje mesa in mesnih izdelkov potekalo na celotni EU, določila pa je tudi minimalno število vzorcev.

Za Slovenijo je določenih minimalno deset vzorcev konjskega mesa ter najmanj deset vzorcev izdelkov, ki vsebujejo mleto meso. Verjetno se bodo na upravi za varno hrano odločili za večje število vzorcev.

EU se je odločila, da bodo poleg DNK analize, ki pokaže ali ovrže prisotnost konjskega mesa v izdelkih, analizirali tudi prepovedano substanco fenilbutazona.

Kot je pojasnila Čadonič Špeličeva, je fenilbutazon substanca v zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetnih sprememb pri športnih konjih. Te substance ne sme biti v prehranski verigi, saj je strupena. "Če bi jo dlje časa uživali ljudje, predvsem otroci in mladina, povzroča spremembe na kostnem mozgu, zaradi tega tudi dolgoročno aplastično anemijo - pod pogojem, da bi se ta substanca uporabljala dolgo," je dejala.

Danes teče stalni odbor za prehransko verigo, kjer bo upava za varno hrano dobila konkretna navodila za testiranje mesa. "Bistvo akcije je zajeti čim širšo mrežo proizvodov in svežega konjskega mesa in ujeti morebitne napake, preprečiti vstop mesa, ki bi ogrozil varnost ljudi in povrniti zaupanje potrošnikov. Najbolj ga bomo povrnili s tem, da bomo poostrili nadzor in tako, da se bo tudi industrija začela zavedati, da nima pravice na račun dobička ogrožati zdravje ljudi," je še poudarila Čadonič Špeličeva.

Kdaj bodo znani rezultati testiranj, še ni mogla napovedati, saj bodo danes določene tudi metode testiranj. Analiza DNK je lahko narejena v enem dnevu, test na fenilbutazon v dveh dneh, vendar uprava ne ve, katera metoda bo predpisana za testiranja.

Bruselj lahko predpiše metodo, ki je trenutno v Sloveniji laboratoriji ne zagotavljajo. Pri tej možnosti bodo vzorce posredovali v tujino, najverjetneje v Avstrijo, s katero se o tej možnosti že pogovarjajo.

Komentarjev 1
  • privat 12:51 28.februar 2013.

    Pa kaj niso nekatere službe plačane ,da kontrolirajo dobrine?? In tega niso opravljale?? In zopet noben ne odgovarja?? Zakaj??Verjetno so vsi dobri prijatelji!! Kje se moram javiti za "tako službo"?? Mat to bi jaz rabil..da me nekdo dobro pala in ...prikaži več jaz da nič ne delam,brez odgovornosti!!