Slovenija
186 ogledov

Tudi v Sloveniji morajo otroci delati

otroško delo Reuters
Centri za socialno delo v Sloveniji v času gospodarske krize opažajo vse več primerov, ko otroci pomagajo svojim staršem pri njihovem poklicnem delu.

Mednarodna organizacija dela (ILO) ob 12. juniju, svetovnem dnevu boja proti otroškemu delu, poudarja nesprejemljivost zaposlovanja otrok kot pomočnikov na domu. Opozarja na nujnost skupnih usklajenih ukrepov tako na državni kot na svetovni ravni, s katerimi bi izkoreninili tovrstno zaposlovanje otrok.

Delajo večinoma deklice

Po njihovih ocenah 10,5 milijona otrok po svetu nudi pomoč na domu v neustreznih razmerah, ki pogosto spominjajo na suženjstvo. Med omenjenimi otroki je 6,5 milijona starih med pet in 14 let. Več kot 70 odstotkov je deklic.

Čistijo, pospravljajo, likajo, kuhajo, delajo na vrtu, hodijo po vodo, pazijo na majhne otroke in skrbijo za starejše. Pogosto so oddaljeni od svojih družin, skriti očem javnosti, močno odvisni od svojih delodajalcev ter žrtve telesnega, duševnega in spolnega nasilja. Veliko jih vpletejo v trgovino z belim blagom.

Številne države tovrstnega dela otrok ne štejejo k oblikam otroškega dela zaradi zamegljenih odnosov z delodajalčevo družino, poudarja ILO. Otrok dela, a ga uradno ne štejejo za delavca, delodajalčeva družina pa ga, čeprav biva pri njej, nima za svojega člana.

Izkoriščanja ne morejo preprečiti

Taka zakonska praznina prikriva izkoriščevalsko ureditev, pri kateri je delovnik dolg, osebne svobode ni, delovne razmere pa lahko tudi nevarne. Prikrit dejanski položaj, v katerem se otroci znajdejo, pa po opozorilu ILO onemogoča njihovo zaščito.

ILO države poziva, naj informacije in statistične podatke s tega področja zbirajo natančneje, da bi lahko ocenili pravo razsežnost problema. Vlade tudi poziva, da ratificirajo in spoštujejo konvenciji ILO, ki opredeljujeta spodnjo mejo starosti za vstop v zaposlitev oziroma prepoved najhujših oblik dela otrok.

Hkrati poudarja, da je pomoč na domu pomemben vir zaposlovanja, zlasti za milijone žensk. Ena od konvencij ILO opredeljuje tudi dostojno delo za zaposlene v tovrstnih storitvah, ki naj jo države prav tako uporabijo v svojih prizadevanjih proti zaposlovanju otrok na obravnavanem področju.

Otroci v Sloveniji pomagajo staršem

Centri za socialno delo v Sloveniji v času gospodarske krize opažajo vse več primerov, ko otroci pomagajo svojim staršem pri njihovem poklicnem delu, tako na primer pri določenih storitvenih dejavnostih, kot je pleskanje, ali v kmetijstvu, je dejala sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Darja Kuzmanič Korva.

V okviru otroškega parlamenta pa so obravnavali pojav, ko otroci pomagajo staršem v podjetju, saj zaradi krize starši nimajo sredstev za zaposlitev delavcev, je dejala predsednica državnega 23. otroškega parlamenta Ana Vilhelmina Verdnik.

Komentarjev 7
  • malonaokoli 08:29 10.marec 2016.

    Delo krepi duha in telo ! V naši hiši so imeli otroci urnik, kdaj kdo kaj naredi po hiši, vrtu, garaži, kopalnici...otoke je treba zgodaj naučiti, da pospravlja za seboj, da se umiva in zloži igrače, knjige, krožnik in pribor ...prikaži več iz mize ali na mizo...imeli so celo urnik, kdo bo psa peljal na sprehod po šoli. Je pa res, da so vsi ob koncu meseca prejeli žepnino.

  • privat 21:23 12.junij 2013.

    ....?????in kaj je zdaj novega??kot da je to novo odkrita skrivnost??Pa država podpira kraje delovcem..in kaj zdaj?? Vse po isti politiki kot doslej!!

  • Luka Lovše 12:29 12.junij 2013.

    In prav imaš:)!