Svet > Hrvaška
72 ogledov

Zibelka najboljše kapljice

Dubrovnik
1/7
HTZ
Razgibana obala s kopico otokov, ruralno okolje, bogata zgodovina, naravni parki in stoletni kulturni spomeniki so le del tega, kar Dubrovačko – neretvansko županijo postavlja na zemljevid najbolj zaželenih turističnih destinacij sveta.

Središče županije je mesto Dubrovnik s svojim impozantnim obzidjem in trdnjavami, ki so v času dubrovniške republike tvorile eno najbolj učinkovitih in najlepših utrdb. Jedro starega mesta je polno muzejev in kulturnih spomenikov, ki skupaj pišejo neverjetno zgodbo tega, kakor ga je opisal George Bernard Shaw, bisera Jadrana. 
 
Raznolikost županije poudarja njena obala z otoki. Elafiti skrivajo številne naravne pejsaže – peščene plaže, še neodkrite zalive, stoletne stavbe, ki se zlijejo z okoljem in neokrnjena narava in nudijo možnost tako aktivnega oddiha kot tudi umik od vsakodnevnega vrveža. Elafite sestavlja 13 otokov, najbolj znani in najbolj atraktivni pa so največji – Lopud, Šipan in Koločep. Ne glede na to, za katerega se odločite, kristalno čista modrina Jadrana je zagotovljena.

Zibelka najboljše kapljice

Naslednja postaja na morski poti županije je polotok Pelješac. Kot drugi največji polotok na Hrvaškem, združuje vse kar županijo dela posebno; zgodovina, tradicija, čudovita obala, morje in nedotaknjena narava. Količina sonca, zemlja in nega so razlogi, da je Pelješac zibelka nekaterih najboljših vin na svetu. Vinske ceste kot tudi priložnosti za degustacijo lahko najdete na vsakem postanku na dolgih ozkih poteh, ki povezujejo ta polotok neverjetnih naravnih nasprotij.  
Južni del Pelješca je utrjen z mestom Ston. Posebnost tega malega mesta se skriva v zidovih, ki tečejo vse do Malega Stona in so s svojimi petimi kilometri drugo najdaljše obzidje na svetu. Seveda pa je Ston znan še po nečem – morski poslastici – ostrigah. Območje je naravno primerno za gojenje te kulinarične poslastice.

Dubrovnik  | Avtor: HTZ HTZ
Najlepši otoki

Moreška, Stari grad in dom Marka Pola, nasadi oljk in vinogradi, strmi skalnati zalivi, pristanišča in luke so le kratek opis Korčule. Otok z bogato zgodovino, prelepih kulturnih spomenikov je imel posebno mesto tudi v času dubrovniške republike. Z ogromno kulturne in zabavne vsebine ter različne ponudbe za aktivni dopust, je ta otok idealen za oddih tudi za najbolj izbirčne.

Otok Mljet vam bo vzel dih. Borovi gozdički prekrivajo celotno površino otoka kot tudi nacionalni park, ki se razteza na zahodnem delu otoka. Slana jezera, Malo in Veliko poudarja majhen pogozden otok Svete Marije, ki je tudi dom Benediktinskemu samostanu iz 12. stoletja, peš poti pa se raztezajo po obali obeh jezer. Ta oaza je neverjetno naravno bogata in bo umirila in na novo osvežila vsa čutila.

Lastovo je največji otok v arhipelagu z enakim imenom, ki je sestavljen iz 46 otokov z več kot 70 odstotki zelenih površin, kar Mljet uvršča med najbolj gozdnata območja na Hrvaškem. Leta 2007 je bil razglašen za naravni park. Lastovo omogoča, morda bolj kot katerikoli kraj v županiji, neverjeten pogled v morski svet, kajti morje je posebne svetlo modre barva in neverjetno čisto.

Izgubite se v zaledju

Čeprav so blagodejni učinki morske obale bistvo Dubrovačko – neretvanske županije tako geografsko kot turistično, pa je še celo bolj zanimiva njena ruralna sredina.

Konavle, ki so samo 20 kilometrov od Dubrovnika, združujejo zgodovino, tradicijo in neverjetne naravne značilnosti, ki veliko bolj spominjajo na notranjost Hrvaške. Zgodovina kraja je najbolj ohranjena v utrdbi Sokol Grada poleg Donave. Poleg vpogleda v neverjetno dolgo zgodovino Konavskega območja, nudi tudi neverjeten razgled na celotne Konavle, ki se nadaljuje vse do morske obale.

Kmetije nudijo izjemen izbor domačih dobrot, avtohtonih specialitet, delavnic in izložb, kot tudi rustikalnih namestitvenih kapacitet v starinskih hišah, karakterističnih za to območje. Festivali in prireditve, različna izobraževanja, cavtaške maškare, delavnice za izdelavo avtohtonih izdelkov in kulinaričnih poslastic so le nekateri od razlogov za obisk Konavel.

Kot uvod v Konavle je potrebno omeniti tudi Cavtat, ki je idelana destinacija za vse, ki se želijo izogniti poletnem vrvežu v Dubrovniku. Stari del mesta, ki je zelo podoben zgodovinskemu središču Dubrovnika s svojimi spomeniki, cerkvami, mavzolejem in muzejem na eni strani in peščenimi stezami in zalivi na drugi strani, združuje vse potrebno za oddih na manjši površini.

S svojimi 123 tisočimi prebivalci  Dubrovačko – neretvanska županija ni največja na Hrvaškem, je pa brez dvoma ena od najbogatejših po svoji naravni raznovrstnosti. Razdeljena z Neumom, ampak povezana z morjem in zgodovino s preostalo Hrvaško je idealno zatočišče za vse, ki si želijo miru ali iščejo destinacije z veliko dogajanja za aktivnejši oddih. Ne glede na to ali dopust načrtujete poleti, pozimi, morda celo jeseni ali spomladi, Dubrovnik in okolica vam bosta brez dvoma vzela dih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.