Slovenija
38 ogledov

Tudi že kupljena stanovanja na dražbo?

stanovanja, maribor, Konstruktor Invest Nino Verdnik
Lastniki bi lahko ostali brez že pred stečajem plačanih stanovanj. Upraviteljica ureja zadeve.

"Odziva lastnikov stanovanj do danes ni bilo, zato bom zdaj sama preverila seznam zemljiškoknjižnih izpiskov," pravi stečajna upraviteljica Konstruktorja Melita Butara.

Čaka jo ogromno dela: v igri je več kot sto nepremičnin. Eden izmed lastnikov stanovanj nam je povedal, da je izločitveno pravico že uredil. "Tudi drugim svetujem, naj to čim prej uredijo. Če bo to vprašanje ostalo odprto, bodo imeli, če gre njihova nepremičnina na dražbo, namreč velike težave," dodaja Butarova.

Lahko gre v stečajno maso

V stečajih gradbenih podjetij je namreč pogost primer, da so ta podjetja v zemljiški knjigi še vedno vpisana kot lastnik stanovanj. Tako je tudi v primeru mariborskega Konstruktorja, ki je v stečaju od novembra 2011. Butarova je letos poleti prek medijev lastnike, ki so pri njem kupili stanovanja, pozvala, naj v zemljiški knjigi preverijo, ali so tudi dejansko lastniki teh stanovanj. Če ne storijo ničesar, lahko namreč nepremičnina postane del stečajne mase. V dokaz obstoja prijavljene pravice mora lastnik predložiti kupo-prodajno pogodbo in podobno, nato pa o tem obvestiti upravitelja ali sodišče. Če zamudi rok za prijavo pravic, te sicer ne prenehajo, vendar pa prepozno prijavljena oziroma neprijavljena izločitvena pravica ni ovira za prodajo premoženja. "Upnik sicer še vedno lahko dobi nazaj kupnino, zmanjšano za stroške prodaje, v skrajnem primeru pa lahko ostane tudi brez pravice do kupnine. In seveda tudi brez stanovanja," opozarja Butarova.

Komentarjev 3
  • mihatirs 09:21 16.september 2013.

    Sam lahko na šihtu preverm zemljiško knjigo vseh 100ih v treh urah...res bo mela velik dela ja!!!

  • YaKo 09:06 16.september 2013.

    Točno tako.

  • kvizko5 08:22 16.september 2013.

    "Butarova je letos poleti prek medijev lastnike, ki so pri njem kupili stanovanja, pozvala, naj v zemljiški knjigi preverijo, ali so tudi dejansko lastniki teh stanovanj."......me zanima preko katerih medijev; tiskanih ali tudi internetnih? Sam namreč ne kupujem tiskanih medijev ...prikaži več na internetnih straneh pa nisem zasledil nikjer kakšnega obvestila glede te zadeve!!! Kaj ji je res tako težko obvestit lastnike preko pisemskih obvestil....aja mogoče pa je to namerno, da bi lahko priteklov stečajno maso več denarja tudi od stanovanj, ki so v bistvu že bila prodana....mafija!!!!!!