Svet
7 ogledov

Tudi ženske bodo škofinje

Glasovanje o škofinjah EPA
Anglikanska cerkev v Veliki Britaniji je na sinodi v Yorku na severu Anglije danes odločila, da bodo ženske odslej lahko zasedle škofovski položaj.

Gre za najpomembnejšo spremembo v britanski Anglikanski cerkvi po 20 letih, odkar so začeli ženske posvečevati v duhovnice. Prve škofinje bi lahko imenovali že letos. O odločitvi so glasovali vsi trije domovi sinode - škofovski, duhovniški in laični - v vsakem pa je bila potrebna dvotretjinska večina.

Pred dvema letoma še premalo 

Anglikanska cerkev na Otoku je o posvetitvi žensk v škofinje na sinodi glasovala že leta 2012, a so zagovorniki sprememb tedaj za las zgrešili potrebno večino.Nasprotniki posvetitve škofinj poudarjajo, da bi morali biti duhovniki in škofje zgolj moški, češ da so ti predstavniki Jezusa Kristusa na Zemlji.
V Anglikanski cerkvi v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v ZDA ženske sicer že nekaj časa lahko postanejo škofinje, v južnoafriškem Svaziju pa je to možno od leta 2012.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.