Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Tudi zvezdnice imajo to deformacijo

Amal Clooney
1/8
Profimedias
Zvezdnice z valgusno deformacijo palca, med njimi tudi Amal Clooney.

Ta deformacija, pri katerem se sklep med prvo stopalnico in členkom izboči, je pogostejša pri ženskah kot pri moških. Deformacija je lahko dedna, velikokrat pa se pojavi zaradi preozkih čevljev z visoko peto.

"Tipično se ob rednem nošenju neprimerne obutve palec sčasoma vse bolj umika vstran, ob notranjem delu stopala ob palcu pa se zaradi pritiska obutve najprej pojavita oteklina in rdečina, sledi pa zadebelitev kosti in mehkih tkiv ter postopno vse hujša bolečina in omejena gibljivost,“ piše na spletni strani ortopeda Gregorja Kavčiča, ki pravi, da si lahko pacienti na začetku pomagajo z nakupom udobnejše obutve iz naravnih materialov. "Lahko uporabljamo ortopedske pripomočke (opornice, distančniki…), ki postavljajo palec v normalen položaj. Za lajšanje bolečin lahko uporabljamo nesteroidne antirevmatike v obliki zunanjih mazil ali gelov ali v obliki tablet.“

Težave lahko sicer odpravi tudi operacija.

 Amal pa ni edina zvezdnica, ki ima to deformacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.