Slovenija
70 ogledov

Mussomeli: Klicali so me z MZZ

Joseph Adamo Mussomeli. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Danilo Türk se je ob imenovanju Zorana Jankovića za mandatarja ostro odzval na zadnje izjave ameriškega veleposlanika v Sloveniji glede sestavljanja vlade v Sloveniji. Mussomeli: Ni res, kar je bilo sporočeno v medijih. Z MZZ že dobil klic.

"Pred dvema urama so me poklicali z zunanjega ministrstva. Imeli smo prijazen 30-sekundni pogovor o objavah mojih izjav v zvezi s pogovori s politiki," je dejal Mussomeli. Poklical ga je namreč eden od ožjih uslužbencev zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

Zunanje ministrstvo je opozorilo Mussomelija, da ne odobrava njegovega ravnanja v koalicijskih pogajanjih.

Kot je dejal zunanji minister Samuel Žbogar, v mednarodnih odnosih velja načelo nevmešavanja v notranje zadeve držav s strani drugih držav, zato se izjave Mussomelija ministrstvu zdijo nepotrebne in neprimerne.

Po njegovem mnenju je to opozorilo dovolj, da bo Mussomeli ugotovil, kaj si Slovenija misli o takih izjavah. "Mislim, da je dovolj diplomata, da bo to razumel," je dodal Žbogar.

Türk od MZZ zahteval ustrezne korake

Za slovenskega predsednika Danila Türka so zadnje izjave ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija "neprimerne in se vmešavajo v občutljivo tematiko sestavljanje vlade v Sloveniji".

"Vlade ne sestavljajo tuji veleposlaniki in nobeni drugi tuji predstavniki. Vlado sestavljamo mi, ljudje v Republiki Sloveniji in naše politične stranke," je dodal.

Dodal je, da je treba skrbeti za dostojanstvo države, od MZZ pa pričakuje ustrezne korake, "kakršni so običajni ob tovrstnih prilikah".

Mussomeli: Presenečen nad odzivom

"To, da smo se srečali s prvaki političnih strank, ni nič nenavadnega. Presenečen sem, da je bil tak odziv. To kot diplomati počnemo," se je odzval Mussomeli.

Mussomeli pravi, da je prišlo do dveh nesporazumov. Prvi je bil ta o aroganci, s katero naj bi se tujec vmešaval v koalicijsko dogovarjanje. Drugi pa je bil ta, da ima preferiranega kandidata. "To je naloga slovenskih politikov, ne naša naloga," pravi.

Po njegovem mnenju bi bilo hitro oblikovanje vlade zelo spodbudno, predvsem zaradi reform in gospodarskih razmer.

"Širša bo koalicija, bolje bo za državo"

"Splošno mnenje je, da širša bo koalicija, bolje je za državo. Nisem predlagal, da bi nekdo tretji postal mandatar, ne Janša, ne Janković. To ne bi bilo primerno."

Dodaja, da bodo nadaljevali s sestanki z vsemi političnimi strankami, pa tudi z drugimi osebami v državi. "Le tako lahko razumemo državo. Morda je problem, da se srečujemo bolj kot drugi."

"Po vsem, kar se je danes pisalo o meni, simpatiziram z Jankovićem, Janšo in Virantom," se je pošalil Mussomeli.

Kaj je povedal veleposlanik?

Spomnimo. Mussomeli je minuli teden ob obisku premierja Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, v bolnišnici za Pop TV dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev".

Kot je še ocenil, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Komentarjev 5
  • gec 10:41 06.januar 2012.

    kje se je še en debil najdu...

  • Kunaver 10:40 06.januar 2012.

    Ah, Američani:http://slo-kronika.si/svet/za-fox-news-slovenije-hrvaske-makedonije-in-crne-gore-sploh-ni-srbija-pa-je-okupirala-avstrijo-in-madzarsko/

  • bojovi 23:40 05.januar 2012.

    Zaradi tega je tolk pameten po tvoje, ker ima pravico izrazit svoje mnenje.