Slovenija
20 ogledov

Türk: "Predlagatelje pozivam, da umaknejo ali odložijo zahtevo"

Danilo Türk. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Predsednik opozicijo pozval, naj umakne ali odloži svojo zahtevo za referenduma. Vlada pa naj umakne ali odloži zakona. Zver: Türk ne pozna ustave, parlamentarne in demokratične procedure.

30 poslancev le malo pred polnočjo včerak – tik pred iztekom roka – vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu.

Türk : "Vlado pozivam naj odloži oba zakona“

Danes pa je svoje mnenje izrazil tudi aktualni predsednik države in predsedniški kandidat Danilo Türk . "Ob vložitvi zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonih o slovenskem državnem holdingu in slabi banki, pozivam Vlado Republike Slovenije, da umakne oba zakona ali odloži njuno uveljavitev, predlagatelje pa, da umaknejo ali odložijo zahtevo za referendum. Vlada Republike Slovenije naj skupaj z opozicijskimi parlamentarnimi strankami oblikuje strokovno delovno skupino, ki naj v najkrajšem možnem času pripravi predlog sprememb obeh zakonov. Ključno pri tem je, da se najde rešitev, ki bo vzpostavila potrebno zaupanje in strokovno verodostojnost obeh sprejetih zakonov."

Poudaril je, da je referendum ustavno zagotovljena demokratična oblika odločanja, zato je odločitev 30 poslank in poslancev legitimna. Pravi pa, da mora državni zbor, kot najvišji zakonodajni organ, zagotoviti pogoje za temeljito razpravo o načinu upravljanja državnega premoženja in sanaciji bančnega sistema ter izoblikovati rešitve, ki bodo dobile dovolj široko podporo, da bodo odpravljeni vsi ključni dvomi v strokovni, politični in širši javnosti.

"Največja opozicijska stranka je uporabila skrajno sredstvo, ki v teh razmerah ni dobrodošlo, vendar takšno odločitev razumem kot posledico pomanjkanja pripravljenosti vladajoče koalicije, da iskreno prisluhne predlogom parlamentarne opozicije in strokovne javnosti. Čas je, da se vzpostavi resničen dialog in doseže dober sporazum. Vlada in opozicija naj stopita korak nazaj, zato da bosta ob teh pomembnih projektih lahko stopili skupaj. Potrebujemo resničen dialog in sporazum, preseči je treba prakso zastraševanja in preglasovanj. Energijo je treba usmeriti v iskanje nadstrankarskih rešitev, s katerimi bo Slovenija lahko izšla iz krize," je še zapisal.

Pahor: "Začenja se vnovično obdobje politične negotovosti“

Svoje mnenje je z javnostjo delil tudi predsedniški kandidat Borut Pahor. Dejal je, da se z vložitvijo zahteve za referendum, ki je ne podpira, začenja vnovično obdobje politične negotovosti in morda posledično politične krize, ki se ji je mogoče izogniti izključno z dogovorom parlamentarnih strank, za katerega se zavzema.

"Bolj kot se zdi nemogoče, da je tak sporazum, tudi zavoljo vložitve referendumov, sploh realen, bolj bo jasno, da je nujen za rešitev krize in si je potrebno zanj aktivno prizadevati," je prepričan.

Komentarjev 22
  • Veteran 14:34 02.november 2012.

    Ne morem verjeti, da imamo tako neukega in pristranskega predsednika Slovenije.

  • mirko 08:44 02.november 2012.

    Ne na osamljen otok, ampak v samostojno VZHODNO SLOVENIJO (Štajerska, Prekmurje, Koroška), Dolenci se še pa morajo odločit, če hočejo živet v Socialistični republiki Janković.

  • dragec 07:18 02.november 2012.

    Državo ste pripeljali v K... Zdaj pa marš v zgodovino neuspehov!!!!