Avto
81 ogledov

Tujci planili po električnem slovenskem plovilu

Quadrofoil električno plovilo Quadrofoil
Quadrofoil, družba, ki je pred nekaj meseci pričela proizvajati električna plovila, zaradi velikega zanimanja sploh ne more več sprejemati novih naročil.

Doslej je družba, ki proizvaja istoimenska plovila quadrofoil, prodala že več kot 200 električnih katamaranov, kar je celo 50 več od načrtov. Direktor Marjan Rožman pravi, da imajo knjigo naročil polno do aprila 2016, nova varočila bodo lahko izpolnjevali šele maja prihodnje leto. 

Trenutno je v podjetju v Slovenski Bistrici zaposlenih deset ljudi, a se bodo že v kratkem razširili za tretjino moštva, saj bodo zaposlili še pet delavcev.

Cilj: proizvodnja tisoč plovil na enem mestu

Proizvodnja v glavnem poteka še prek dobaviteljev in podizvajalcev na treh različnih lokacijah. Upajo, da jim bo uspelo izvesti delno investicijo, tako da bodo lahko že prihodnje leto razširili kapacitete na med 600 in 1000 plovil letno, poroča STA. Takrat bi lahko zaposlovali med 170 in 200 ljudi, napoveduje Rožman, vendar je vse odvisno od 30-milijonske investicije v proizvodnjo v Slovenski Bistrici, ki pa še ni dogovorjena.

Zakaj so tujci planili na quadrofoil?

Quadrofoil je dvosedežno plovilo s podvodnimi krili, katerega posebnost je izredna energetska učinkovitost. Strošek vožnje je zaradi električnega pogona manj kot evro na uro, ob tem ni emisij, dovoljeno pa ga je uporabljati tudi v ekoloških conah in naravnih parkih. 

Prvi naročniki se bodo vozili v ZDA, Veliki Britaniji, Katarju, Zruženih arabskih emiratih, na Novi Zelandiji ... Pričakujejo pa tudi prodajo na evropske trge. O Quadrofoilu so sicer v preteklih dveh letih večkrat poročali veliki tuji mediji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zdrej 10:40 14.september 2015.

    Samo problem je, ko je pa raje dajejo firme v stečaj, ker "več dobijo".

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:35 13.september 2015.

    No to je projekt v katerga bi lahko naše banke (ki smo jih tko zelo nafilal z davkoplačevalskim denarjem zato da bi dajale ugodne kredite gospodarstvu) podprle. Mislm da je treba uporabt to zanimanje v korist ne pa čakat da ...prikaži veča jih vseskp mine potencialne kupce. Torej čim več plovil naredit čim prej. Banke tle je vaša priložnost da se izkažete.