Avto
109 ogledov

Tujci v Sloveniji pohodijo plin

Hitrost na avtocesti EPA
Tujcev, ki na slovenskih cestah vozijo nad omejitvami, je ogromno. Naši državi se zelo izplača, če kršitelja policija ustavi še preden prestopi mejo.

Po statističnih podatkih policije so letos v prvih sedmih mesecih po državi obravnavali skupno 54.474 prekoračitev hitrosti. Od tega je imelo pretežko nogo 38.994 slovenskih državljanov in kar 15.480 oziroma 39 odstotkov tujcev.

Prehitro vožnjo policisti lahko ugotavljajo s svojo neposredno prisotnostjo in posledično hkrati voznika ustavijo, ali pa s pomočjo prikritih meritev ali na stacionarnih merilnikih hitrosti. Pri nedavni akciji Hitrost, ko so policisti zelo intenzivno nadzirali hitrost, je bilo prikritih meritev oziroma takšnih prek stacionarnih radarjev kar 40 odstotkov.

PREBERITE ŠE:

Vendar pa je denar od kazni v takšnih primerih za Slovenijo bržkone izgubljen. Kazen na naslov tujega kršitelja bo namreč romala šele po postopkih čezmejnega kaznovanja. Ker pa dogovor med članicami EU določa, da v tem primeru denar od kazni ostane v proračunu države rezidenta, se Sloveniji precej bolj "izplača" prehitre tujce oglobiti že na mestu kršitve.

Avstrijci s korenčkom in palico do denarja tujcev

Elegantno rešitev imajo v Avstriji, saj jim uspe denar pridobivati tudi od tistih tujcev, ki jih ujame objektiv kamere stacionarnega radarja. V prvem koraku namreč avstrijski organ s t. i.  anonimno odredbo kršitelja pozove, naj plača kazen neposredno na avstrijski tekoči račun. Če tega kršitelj ne stori in sproži sodni postopek za čezmejno kaznovanje, pa bo končni znesek kazni (ki sicer ne bo šel v avstrijski proračun) praviloma še precej višji. 

Slovenska policija sicer sploh ne zbira statističnih podatkov glede tega, koliko glob na podlagi ugotovljenih kršitev s strani tujcev je bilo poslano v tujino p pošti na podlagi pridobljenih podatkov o lastništvu vozil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1