Slovenija
20 ogledov

Tuji mediji o boju med Bratuškovo in Jankovićem

kongres PS Anže Petkovšek
O kongresu Pozitivne Slovenije (PS) in izvolitvi Zorana Jankovića za predsednika stranke danes na spletnih portalih poročajo predvsem avstrijski in nemški mediji.

Ustanovitelj Pozitivne Slovenije Zoran Janković je izzval premierko Alenko Bratušek in zmagal. Vladna koalicija se je tako znašla pred razpadom, piše avstrijski časnik Der Standard. Ne samo Bratuškova, v primeru Jankovićeve zmage sta tudi koalicijski partnerki DeSUS in Državljanska lista napovedali, da z Jankovićem ne bosta sodelovali.

Slednji po volilni zmagi leta 2011 ni uspel sestaviti koalicije, v začetku 2013 pa se je moral zaradi obtožb o korupciji začasno umakniti kot predsednik stranke. Izgube oblasti Janković nikoli ni prebolel in se že več mesecev poskuša vrniti na čelo stranke, kar mu je v noči na soboto tudi uspelo, piše avtorica Adelheid Wölfl.

Wölfl pri tem povzema tudi izjave Bratuškove na kongresu in spomni, da je 44-letni premierki uspelo to, kar ni uspelo njenim predhodnikom, namreč Slovenijo gospodarsko in politično v določeni meri znova spraviti na noge.

Brez Bratuškove verjetno tudi ne bo več zaupanja v vladni koaliciji. Zato je jeseni najverjetneje pričakovati predčasne volitve, ki bi pravzaprav morale potekati šele leta 2015.

Izpostavili Jankovićev spreten govor

Sloveniji se obeta nova vladna kriza, pa poroča avstrijska televizija ORF. ORF pojasnjuje, da je do boja za oblast med Bratuškovo in Jankovićem prišlo zaradi osebnih in političnih nasprotij. Janković je politični boter Bratuškove, vendar je bil njun odnos že dlje časa načet. Janković nasprotuje načinu sanacije bank in načrtovani privatizaciji, v kar je Bratuškova privolila upoštevajoč zahteve ostalih koalicijskih partnerjev.

Besede Bratuškove, da v primeru izgube podpore v stranki ne more nadaljevati z vodenjem vlade, pri članih stranke niso učinkovali. Te je znal Janković s svojim spretnim in spravnim govorom veliko bolje mobilizirati, še poroča ORF in ob tem navaja, da je malo verjetno, da bo zaradi poraza vidno prizadeta Bratuškova prisluhnila Jankovićevemu pozivu in ostala premierka. Slovenija je tako znova zdrsnila v politično krizo, ki si jo zaradi svojega težkega socialnega položaja ne more privoščiti.

"Jankoviću uspela vrnitev"

Z naslovom Jankoviću uspela vrnitev in nova kriza je prispevek o kongresu PS na spletni strani objavil tudi avstrijski časnik Die Presse, ki pa v glavnem povzema poročanje avstrijske tiskovne agencije APA.

Da slovenski vladni koaliciji grozi razpad, poroča tudi nemški časnik Der Spiegel, ki na kratko opiše dogajanje na kongresu PS in politični uspeh Jankovića na parlamentarnih volitvah leta 2011. Pri tem se sklicuje na poročanje nemške tiskovne agencije dpa in francoske AFP.

Prispevek s podobnim naslovom je na novičarskem portalu objavila tudi nemška televizija ARD Tagesschau, ki med drugim navaja, da je 44-letna Bratuškova v primeru poraza zagrozila z odstopom, vendar tega za zdaj še ni podala. Ob tem tudi spomni, da je Bratuškovi s pomočjo privatizacije, strogih varčevalnih in reformnih ukrepov ter s finančno pomočjo bankam uspelo, da se je Slovenija izognila pomoči trojke.

"Bo držala besedo?"

"V Sloveniji je strankarski veteran premagal svojo politično rejenko. Premierka Bratuškova je v tem primeru zagrozila z odstopom. Bo držala besedo?" se sprašuje švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ), ki povzame na kratko dogajanje na kongresu PS. Napoved Bratuškove, da bo odstopila, navajajo tudi nemška televizija ARD Tagesschau, nemški časnik Handelsblatt in ameriški Bloomberg.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:00 07.maj 2014.

    Vsakemu cepcu in kretenu , bi uspelo spraviti na noge Džavo z 4md € kredita na 2 milj. prebivalcev ! Vsakemu idiotu !