Slovenija
68 ogledov

Tuji tisk o Putinovem obisku: Glavna tarča Moskve tudi Slovenija

Tuji tisk o Putinovem obisku Print screen
Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina je požel veliko pozornosti tudi v tujem tisku. Mediji vidijo obisk kot korak naprej v zbližanju EU in Rusije, nekateri omenjajo celo končanje sankcij zoper Rusijo.

V italijanskem Il Piccolo poročajo, da obisk nosi veliko diplomatsko težo zaradi slabih odnosov med Moskvo, Washingtonom in Brusljem v povezavi z dogajanjem v Ukrajini. Ob tem v italijanskem časniku omenjajo tudi protest nasprotnikov obiska pred rusko ambasado.

Evropski diplomatski viri, ki jih omenja Reuters, pa menijo, da gre pri obisku tudi za lobiranje pri prijateljskih evropskih državah zoper skupne evropske sankcije. Rusija naj bi pot okoli sankcij skušala najti s pomočjo "mehkejših" držav.

Pri tem naj bi bile "glavne tarče" Italija, Grčija, Ciper, Slovenija, Slovaška in Bolgarija. Slovenija pa je četrta od teh držav, ki jo bo Putin obiskal po ruski priključitvi Krima.

"Vztrajati pri sankcijah postaja vse težje," je za Reuters ocenil diplomat iz ene od držav, ki bi sankcije rada ohranila: "Sankcije verjetno ne bodo odpravljene vse naenkrat, bi pa prihodnje leto lahko prišlo do odločitve o njihovi odpravi v enem sektorjev."

Več medijev se osredotoča tudi na to, da naj bi Slovenija v zadnjih dveh letih obdržala prijateljski odnos. Agencija AP na primer navaja, da je Sloveniji uspelo obdržati dober odnos z Rusijo, kljub temu da se je država pridružil evropskim sankcijam zoper Rusijo. Ruski Sputnik pa izpostavlja, da bo obisk še zbližal državi. 

Hrvaški, avstrijski in italijanski mediji Putinov obisk omenjajo tudi v povezavi s prometno ureditvijo in zastoji na cestah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 18:42 31.julij 2016.

    Slovenija je od vseh Slovanskih držav v EU -ju, najbolj proruska in prav je tako . Če komu ni jasno pa pod točko 1. Če ne bi bilo Rdeče armade , bi danes mogoče govorili Nemško , će bi bili ...prikaži veči slučajno živi . Pod točko 2. Glej prvo točko !

  • 1slovenka 10:29 31.julij 2016.

    ..volodja putko je v slovenijo prišel samo zato,da bi se srečal s kahlijem....on bo poshedoval,da bodo ukinjene vse sankcije proti husiji...sam ne okol govoht..

  • leonardo 08:46 31.julij 2016.

    Mnenja sem, da smo po mentaliteti / Slovani / bliže Rusom kot Američanom in da je bil marsikdo v Sloveniji vesel tega obiska, pa naj gre zaradi pietetnih ali gospodarskih razlogov. Lahko tudi samo zaradi prijaznih nagibov. Kolikokrat se Evropa ...prikaži večpa ne ozira na naše želje, zakaj bi morali ubogati Američane ali EU. Saj smo sicer ponosni narod čeprav smo preveč pohlevni kar se tiče naših oblastnikov. Pa tudi to še pride na vrsto, kajne?