Svet
24 ogledov

Turčija sestrelila sirski vojaški helikopter

Turčija sestrelila sirski helikopter EPA
Turčija je sestrelila sirski vojaški helikopter, ker naj bi ta kršil njen zračni prostor. Kot je pojasnil namestnik turškega premiera Bulent Arinc, so posadko na helikopterju pred tem večkrat posvarili, a se ta ni odzvala

Turčija je sirski helikopter zaznala dva kilometra znotraj svojega zračnega prostora malo po 14. uri po lokalnem času. "Naša zračna obramba ga je večkrat posvarila, a ker se je kršenje nadaljevalo, je ob 14.25 padlo na sirsko ozemlje, potem ko so ga zadele rakete z naših letal," je novinarjem pojasnil Arinc.

Kot je še dejal, podatkov glede usode posadke nimajo, saj je helikopter padel na sirska tla.

Pred tem je sicer Sirski observatorij za človekove pravice poročal, da je v bližini turške meje strmoglavil sirski helikopter. Navajal je, da je helikopter padel na sirsko stran meje ter da so uporniki zajeli enega od dveh pilotov.

Odnosi med Damaskom in Ankaro so se močno poslabšali, potem ko je v Siriji marca 2011 izbruhnil upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada in je slednji tega poskusil nasilno zatreti. Turčija odtlej vztrajno poziva k Asadovemu strmoglavljenju, Nato pa je na meji med Turčijo in Sirijo celo namestil protiletalske rakete patriot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.