Svet
31 ogledov

Turčija sodi domnevnim voditeljem državnega udara

Turčija, državni udar EPA
V Turčiji se je danes začelo sojenje 221 ljudem, obtoženim vodenja spodletelega državnega udara julija lani. Med njimi je tudi glavni osumljenec za udar Fethullah Gülen in 26 generalov.

Med obtoženci gre večinoma za visoke vojaške časnike, ki so obtoženi poskusa strmoglavljenja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana z državnim udarom, poroča britanski BBC. Dvesto obtožencev je v zaporu, devet se jih brani s prostosti, 12 pa jih je na begu. Med slednjimi je tudi v ZDA živeči klerik Gülen, ki ga Ankara krivi za udar, poročanje turške tiskovne agencija Anadolu povzema francoska AFP.

Med obtoženci je tudi general Akin Öztürk, ki je bil poveljnik turških zračnih sil do avgusta lani, po izteku mandata pa je ostal član vrhovnega vojaškega sveta. Oblasti so mu pripisovale, da je domnevni vodja puča skupaj z generalom Mehmetom Dislijem, ki je prav tako na zatožni klopi. Obtožen je tudi polkovnik Ali Yazici, sicer nekdanji najvišji vojaški svetovalec turškega predsednika Erdogana.

Večini sodijo zaradi kršenja ustave, uboja 250 ljudi ter članstva in vodenja teroristične organizacije. Grozi jim večkratna dosmrtna zaporna kazen.

Sojenje ob strogih varnostnih ukrepih poteka v zaporu Sincan v bližini Ankare. Obtožence medtem spremljajo policijske in vojaške sile. Dopoldne so zaslišali pet od devetih obtožencev, ki se branijo s prostosti, drugi štirje so na vrsto prišli popoldne, ko so prebrali njihove obtožnice.

Sojenje spremljajo tudi protesti, na katerih se je zbralo več deset ljudi. Med njimi so bili tudi sorodniki žrtev spodletelega udara. "Hočemo smrtne kazni, nočemo, da bi jih tukaj hranili in preživljali. Hočemo, da so ti izdajalci pokopani brez zastav," je dejal eden od protestnikov.

Smrtno kazen so sicer v Turčiji odpravili leta 2004, vendar pa je Erdogan po spodletelem udaru večkrat ponovil, da jo namerava znova uvesti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.