Magazin
44 ogledov

Turistični obisk Slovenije tudi letos rekorden

slovenija 16.06.13. plaza, soncenje, kopalci, morje, portoroz, foto: natasa rucn Nataša Ručna
Po tem, ko je bilo lansko leto po številu prihodov in nočitev turistov za Slovenijo rekordno, si letos turistinčni delavci po polletnih rezultatih sodeč, lahko obetajo vsaj tako dobro leto, kot lani.

Karmen Novarlič, vodja sektorja za turizem pri javni agenciji Spirit, glede na zbrane podatke o turističnem obisku v Sloveniji v prvem polletju letos ocenjuje, da so rezultati podobni lanskim rekordnim. Izjema so le slovenska naravna zdravilišča, ki letos beležijo padec obiska. Uradnih statističnih podatkov za polletje sicer še ni.

Lansko leto je bilo po številu nočitev in prihodov turistov rekordno leto v slovenskem turizmu. Hkrati je bil iz naslova tujskega turizma prvič presežen znesek dveh milijard evrov priliva, izpostavlja Novarličeva, ki glede na doslej zbrane podatke ocenjuje, da rezultati turističnih tokov v Sloveniji v prvi polovici letošnjega leta dosegajo rezultate lanskega rekordnega leta, poroča STA.

Statistični podatki za prvih pet mesecev letos kažejo enako število turistov kot lani, medtem ko je bilo število nočitev v prvem petmesečju letos manjše za dva odstotka v primerjavi z lanskim enakim obdobje. Začasni podatki državnega statističnega urada samo za mesec maj pa izkazujejo ponovno pozitivni trend tako pri tujih kot tudi domačih turistih, saj so se številčno povečali tako prihodi kot prenočitve turistov, pravijo na Javni agenciji RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit).

Največ Avstrijcev, Nemcev, Italijanov in Rusov

Novarličeva ob tem poudarja, da tuji turisti v Sloveniji ustvarijo dve tretjini vseh turističnih nočitev, pri čemer so jih maja letos največ ustvarili turisti iz Avstrije, Nemčije, Italije in Ruske federacije, največji porast pa turistični delavci beležijo pri številu gostov iz Srbije, Nizozemske in Velike Britanije.

Po podatkih, ki so jih zbrali na agenciji Spirit, se po dobrem obisku v mesecu maju pozitivna turistična statistika v glavnem mestu, Ljubljani, nadaljuje tudi junija. Obiskovalci so junija v Ljubljani opravili kar za skoraj četrtino več nočitev kot lani junija, le število vodstev je v primerjavi z junijem lani upadlo za šest odstotkov. V šestih mesecih leta 2013 je bilo po oceni Turizma Ljubljana za 7,1 odstotka več nočitev kot v lanskem do takrat rekordnem polletju.

Zadovoljni tudi na obali

Tudi v Portorožu so z dosedanjo sezono zelo zadovoljni, saj so v prvi polovici leta zabeležili za štiri odstotke več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Je pa bilo v prvih dveh tednih julija za dva odstotka manj nočitev kot v enakem obdobju lani. Trenutno so hoteli v občini Piran okoli 95-odstotno zasedeni, pričakujejo pa, da bo letošnja poletna sezona zelo podobna lanski, ko so od junija do avgusta v hotelih zabeležili dobrih 480.000 nočitev.

Na območju Kranjske Gore so v prvem polletju letos ustvarili za dva odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani, za prihodnje tri mesece pa si tudi obetajo podoben obisk kot lani. Pri tem ima velik pomen za to destinacijo Eurobasket 2013, saj sosednje Jesenice gostijo tekmovanja.

Tudi Maribor z okoliškim Pohorjem beleži nadaljevanje pozitivnega trenda števila prenočitev, navajajo v Spiritu, drugače pa je v slovenskih naravnih zdraviliščih. Po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je bil trend obiska in ustvarjenih prenočitev predvsem v prvih štirih mesecih letos izrazito negativen, zmanjšalo pa se je predvsem število domačih gostov in gostov iz sosednje Italije.

Še več turistov zaradi Eurobasketa 2013

Obeti za prihodnje mesece pa so pri večini slovenskih turističnih destinacij dobri. Kot je dejala Novarličeva, je v drugi polovici leta tudi nekaj pomembnih dogodkov tudi za slovenski turizem, med katerimi je največji letošnji športni dogodek v Sloveniji, že omenjeno evropsko prvenstvo v košarki, Eurobasket 2013. Na slednjem pričakujejo okoli 40.000 potencialnih tujih obiskovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.