Slovenija
29 ogledov

Turk: na poziv k odstopu se ne odziva

Turk Anže Petkovšek
Minister Žiga Turk se je danes s predstavniki znanosti in visokega šolstva pogovarjal glede varčevanja na tem področju. "Sestanek je bil dober in uspešen, saj smo dosegli popolno soglasje o tem, kako razporediti dodatnih 25 milijonov evrov, ki smo jih zagotovili," je povedal Turk.

Kot je pojasnil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, so se na sestanku dogovorili, da bi bilo "pametno, da bi se proračun v znanosti in visokem šolstvu povečal še za nadaljnjih deset milijonov evrov". Vendar ob predpostavki, da pride do popuščanja sindikatov pri kakšnih drugih stvareh, na primer pri potnih stroških ali dopustih. Sestanka so se prvič skupaj udeležili sindikati, direktorji inštitutov in predstavniki rektorjev univerz.

Minister, ki je danes zaradi pogajanj preložil odhod na zasedanje Sveta Evropske unije za izobraževanje, kulturo, mladino in šport v Bruselj, je še omenil, da se je pojavil "apetit po dodatnih 30 milijonih evrov, ki bi jih to področje potrebovalo za normalno delo"."Vsi v sobi smo se strinjali, da to sicer drži in vsi smo se strinjali, da bi bilo vredno narediti večji napor pri znižanju plač," je poudaril.

Predstavniki inštitutov in univerz bi bili pripravljeni za to, da bi se sredstva za znanost in visoko šolstvo še nekoliko povečala, pristati tudi na večje znižanje plač, je dodal. A to je po ministrovih besedah stvar širših pogajanj sindikatov z vlado, ki še potekajo.

Zavračajo paket varčevalnih ukrepov

Delavci in študenti Fakultete za družbene vede (FDV) in sindikat Univerze v Ljubljani zavračajo paket varčevalnih ukrepov, ki ga bo državni zbor po nujnem postopku predvidoma sprejemal v četrtek. Vlada po njihovi oceni z odrekanjem pravice do argumentirane javne razprave krši temelje demokratičnega vladanja, zato zahtevajo njen odstop in še zlasti odstop ministra Turka.

"Vlada z vsiljevanjem izrednih razmer in odrekanjem pravice do argumentirane javne razprave krši temelje demokratičnega vladanja," so zapisali v Skupnosti FDV in Neodvisnem sindikatu delavcev ljubljanske univerze. Poudarjajo, da podpirajo vodstvo Univerze v Ljubljani pri nasprotovanju vsakršnim proračunskim rezom v škodo visokemu šolstvu in znanosti.

Predlagani ukrepi so po njihovi oceni radikalna preobrazba družbe z razgradnjo socialne države. Skupnost FDV so delavci in delavke ter študenti in študentke FDV oblikovali v času splošne stavke delavcev in delavk javnega sektorja sredi aprila.

Komentarjev 5
  • 1111 19:48 09.maj 2012.

    ...ta vlada je poden z ministri in gologlavcem na čelu!!!!

  • izvedenec 19:02 09.maj 2012.

    a Dušan Mramor je takoj odšel, ta rdečkar bi moral zapustiti vse visokošolske funkcije

  • heavyd 18:51 09.maj 2012.

    Turk je eden od najboljših ministrov, kar jih je Slovenija imela al pa kar jih bo imela. Zoki loverji pa ste in boste podn Slovenske zgodovine. Zapomnite si te besede čez 10, 20 al pa 30 let.