Svet
8 ogledov

Turki sestrelili sirsko letalo

sirijsko letalo Twitter.com/HDN
Turška zračna obramba je sestrelila sirsko vojaško letalo, poročajo aktivisti za človekove pravice.

Letalo je v sirski provinci Latakia izvajalo napad na upornike, ki so poskušali zavzeti mejni prehod. "Letalo je zagorelo in strmoglavilo," so povedali aktivisti. Letalo je padlo na obmejno območje med Turčijo in Sirijo. 

Pilot naj bi se še pravi čas izstrelil iz letala.

Turški kanal NTV, ki se sklicuje na domače uradnike, je poročal, da je letalo vdrlo v turški zračni prostor, sestrelila pa ga je turška vojska. Incident je kasneje potrdil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. "Sirsko letalo je vdrlo v naš zračni prostor. V zrak smo poslali lovca F-16, ki ga je sestrelil. Zakaj? Če vdrete v moj zračni prostor, bomo močno udarili nazaj,“ je izjavil predsednik, ki je čestital svoji protizračni obrambi za uspeh.

Eno upoštevalo, drugo ne

Turška vojska je sicer po poročanju STA pojasnila, da so dve letali tipa mig-23 štirikrat posvarili, naj se obrneta, česar eno od njiju ni naredilo. "Kljub opozorilom je drugo sirsko letalo vstopilo v turški zračni prostor in ga kršilo za približno kilometer, se nato napotilo proti zahodu in še naprej letelo 1,5 kilometra znotraj našega zračnega prostora."

Sirska stran je obsodila "agresijo" svoje sosede, saj da je bilo letalo znotraj sirskega zračnega prostora. Turški napad na letalo ima jo v Damasku za dokaz, da se Ankara vpleta v dogajanje  Siriji. 

Več sto tisoč ljudi je zaradi državljanjske vojne v Siriji, ki traja že tri leta, zbežalo v Turčijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.