Šport
17 ogledov

Vidmar Veliki s svojimi pajdaši ustavil Turke

eurobasket reprezentanca košarka slovenija latvija turnir skupine laško Saša Despot
Slovenska reprezentanca je z zmago zaključila turnir Skupine Laško v Celju in proti Turčiji z verjetno najboljšo predstavo na pripravah ostala nepremagana (72:53).

Na zadnji tekmi turnirja v Celju je Slovenija kljub že zagotovljenemu prvemu mestu začela silovito in po trojki Zorana Dragića je Bogdan Tanjević pri rezultatu 5:0 nemudoma vzel prvo minuto odmora za Turčijo po nepolnih dveh minutah igre.

V že tako vroči dvorani pa je kmalu zavrelo na parketu, potem ko sta si v lase pod košem skočila Goran Dragić in Doğuş Balbay, v njuno prerivanje pa so se hitro vmešali člani obeh ekip. Sodniki so po posvetovanju izključili Dragića.

Dragić na tribuno

Zvezdnik Phoenix Suns je po polaganju in malce močnejšem udarcu nasprotnika zamahnil in brcnil proti turškemu košarkarju, ki je nato tudi sam udaril proti Ljubljančanu. Ko so se strasti pomirile, so igrali le gostje, ki so v sedmi minuti prvič povedli (9:11).

Mladi Gezim Morina je v prvi četrtini izvrstno izkoristil priložnost in s štirimi točkami obdržal stik z nasprotniki, ki pa so po nešportni napaki Edu Muriću zaradi nerodnega naleta in košu nesojenega reprezentanta Emirja Preldžića spet ušli (13:18). Izključeni Dragić je takrat v civilni opravi že sedel na tribuni.

Vidmar dobil pomoč in podelil "banano"

Turki so po treh minutah druge četrtine ušli na najvišjo razliko na tekmi (20:27), ob težavah z organizacijo slovenskega napada pa so gostje zadeli nekaj lahkih metov z različnih položajev in prednost v 16. minuti povišali že na osem (22:30). V oči je bodla predvsem nemoč Vidmarja v osamljenem boju z visokimi košarkarji pod košem.

Nebojša Joksimović je ob odsotnosti starejšega Dragića začel dirigirati v zadnjih minutah polčasa, ko je najprej sam zaključil lepo individualno akcijo, Luka Lapornik pa je z zabijanjem oživel tudi gledalce, ki so slavili mnogo nižji zaostanek treh točk (30:33). Obramba se je razigrala, Vidmar je podelil tudi epsko "banano", toda rezultat se ni spremenil.

Erden poškodovan z igrišča

Tanjević je s turško reprezentanco že po nekaj sekundah drugega polčasa doživel hud udarec, potem ko je po dvoboju z Vidmarjem s poškodovanim kolenom obležal Semih Erden, ki je le stežka odšepal z igrišča, Slovenija pa je z delnim izidom 4:0 znova prevzela vodstvo (34:33) in navduševala z domiselnimi akcijami.

Ob prihodu v igro Mirze Begića so se duhovite poteze pod košem nadaljevale in Slovenija je ušla na najvišjo prednost na tekmi, ki bi bila brez kar sedmih zgrešenih prostih metov lahko še višja (44:38). Zoran Dragić je odlično nadomeščal izključenega brata in s trojko v 28. minuti dosegel že svojo deveto točko.

Ekshibicija v tretji četrtini

Izbruh besa Preldžića, ki je dobil osebno in tehnično napako pri postavljanju blokade, je Slovenijo oddaljil že na plus osem in v zadnji minuti tretje četrtine še na plus trinajst, ko je za novo navdušujočo blokado poskrbel Vidmar, v protinapadu pa je po podaji Murića zabil Nachbar. Slednji je po novi bliskoviti akciji ob pisku sirene vrnil uslugo Muriću, ki je z "alley-oopom" zadel že za 58:43.

Vidmar je z novim zabijanjem spet navdušil gledalce v zadnji četrtini, zbrani pa so še naprej zaman čakali na njegov zadeti prosti met. Neustavljivi slovenski velikan je šest minut pred koncem tekme dosegel že svojo 16. točko, ko ga ni zmedla niti čista osebna napaka, toda prostega meta še kar ni mogel zadeti.

Dva dni počitka, Kranjska Gora in Beograd

Tudi "rezervna" postava Slovenije je brez težav držala prednost do konca tekme in jo celo povišala. Gledalci so kljub vročini stoje in s ponarodelo "Kdor ne skače ni Sloven'c" pospremili zadnje sekunde, Slovence, ki so brez poraza in z verjetno najboljšo predstavo zadnjih tednov potrdili prvo mesto na turnirju, pa z gromkim aplavzom pospremili s parketa.

Gostitelji EuroBasketa so v Celju točno mesec dni pred začetkom prvenstva po Latviji in Srbiji premagali še Turčijo, na pripravljalnih tekmah pa so ostali nepremagani (5/5). Po dveh dneh počitka bodo varovanci selektorja Maljkovića priprave nadaljevali v Kranjski Gori, konec tedna pa je že na sporedu pripravljalni turnir v Beogradu, kjer bo prvič zaigral tudi Jaka Lakovič.

Turnir Skupine Laško, 3. krog:

Slovenija : Turčija 72:53 (13:18, 17:15, 28:10, 14:10)
Vidmar 16 točk in 10 skokov, Balažič 12, Z. Dragić 11; Güler, Onan in Arslan 8

Že odigrano:
Srbija : Latvija 67:54 (14:11, 19:22, 16:16, 18:5)
Krstić 20, Bjelica (8 sk.) in Katić 12; Freimanis 10, Bertans 8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.