Slovenija
62 ogledov

Tuš in zaplet z gibanico

Žurnal24 main
Prekmurska gibanica je s strani evropske unije zaščitena sladica, kar pomeni, da se njeno ime ne sme uporabljati v komercialne namene, če za izdelkom ne stoji certificirani proizvajalec. Do takšnega primera je prišlo v trgovinah Tuš, kjer so se nato odločili za preimenovanje.

Na primer so opozorili tam, kjer je prekmurska gibanica doma, v Murski Soboti. Kot je poročal portal Sobotainfo.com, je gibanica po prekmursko, ki so jo še prejšnji teden prodajali na Tuševih policah, v svojem sladkem bistvu prekmurska gibanica; nadev med tankimi plastmi testa je iz jabolk, orehov, maka in skute, vrh je posut s sladkorjem.

Torej tako sestava kot ime je skoraj enaka prekmurski gibanici, le da je ta zaščitena s strani Evropske unije in mora biti kot taka, če je namenjena komercialnim namenom, spečena pri certificiranem proizvajalcu.

Kar pa pekarna Sastela iz Ljutomera, ki pripravlja sladico za Tuš, ni. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odgovarjajo, da je poimenovanje sladice v neskladju z zakonom, ki določa, da so registrirana imena zaščitena pred vsako zlorabo, posnemanjem, navajanjem ali pred vsakršnimi drugimi praksami, ki bi lahko zavajale potrošnika. 

Tuš: Odločili smo se za preimenovanje

V trgovinah Tuš so za naš portal odgovorili, da se zavedajo, da je prekmurska gibanica zaščiten izdelek, ki je označen s predpisanimi oznakami ter je kot tak pod strogo kontrolo tako nadzornih organov, certifikacijskih hiš, kot tudi s strani potrošnikov.

Kot slovenski trgovec spoštujemo vse proizvajalce izdelkov, ki spadajo med kategorije sheme višje kakovosti, cenimo njihova prizadevanja za prepoznavnost tovrstnih izdelkov tako v Sloveniji kot svetu, zato smo se takoj po prejetju informacije, da bi lahko izdelek Gibanica po prekmursko kdorkoli zamenjal z zaščitenim izdelkom Prekmurska gibanica z vso odgovornostjo odločili, da izdelek preimenujemo v izdelek Slovenska gibanica,” so nam sporočili iz Tuša.

Ime je spremenjeno, a sestavine ostajajo enake. Torej kot pri prekmurski gibanici.

Primer preverjajo

Zlorabe zaščitenih imen pri nas preverja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za prekrške so predvidene precej visoke kazni, od 4 tisoč pa vse do 40 tisoč evrov za pravno ter 500 do 4 tisoč evrov za odgovorno osebo.

Na naše vprašanje so nam na omenjeni upravi odgovorili, da primer prekmurske gibanice oziroma gibanice po prekmursko oziroma slovenske gibanice na Tuševih policah še preučujejo. 

Komentarjev 2
  • kapibara 08:13 04.oktober 2015.

    Vse eno kaj gor piše.. ko odpreš in poješ. sam da je dobro..

  • marabunta 13:23 03.oktober 2015.

    namesto bedak, ti rečem bumbar,.... ampak še vedno si bedak....tako nekako