Šport
69 ogledov

To je najmanjša olimpijska reprezentanca

Etimoni Timuani Tuvalu Wikipedia
Slovenska odprava po vpoklicu Polone Hercog šteje 60 članov, medtem ko ima olimpijska reprezentanca pacifiške države le enega člana.

Tuvalu je ena najmanjših držav na svetu. Otočje v Polineziji, na pol poti med Avstralijo in Havaji, je sestavljeno iz treh skalnih otokov in šestih atolov, na njem prebiva malce več kot 10.000 ljudi.

Najvišja nadmorska višina otočja je pičlih 4,6 metrov, zato je Tuvalu močno ogrožen zaradi pričakovanega dviga morske gladine. Mnogi napovedujejo, da se bodo prebivalci v bližnji prihodnosti morali preseliti na Novo Zelandijo. Celotna površina otočja znaša 26 kvadratnih kilometrov.

V treh reprezentancah

Če je Tuvaluju pisana črna usoda, pa za pozitivno športno podobo skrbi 24-letni atlet Etimoni Timuani. Ta bo v Riu edini član olimpijske reprezentance svoje države, nastopil bo v kvalifikacijah teka na 100 metrov. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Pekingu je s časom 11,72 izpadel v kvalifikacijah iste discipline.

Normo za nastop v Braziliji si je Timuani zagotovil z nastopom na Kitajskem na začetku letošnjega koledarskega leta. Da gre za najboljšega športnika otočja priča tudi dejstvo, da je Timuani obenem član nogometne in futsal izbrane vrste Tuvaluja. Za prvo ima šest, za drugo pa štiri nastope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.