Slovenija
21 ogledov

TVS: Društvu novinarjev nismo dolžni odgovarjati

grafit na RTV zurnal24.si
Vodstvo RTV Slovenija meni, da so navedbe društva novinarjev, ki je izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na TV Slovenija, "na več mestih netočne, popolnoma zavajajoče, predvsem pa očitno prirejene v korist nekaterih posameznikov".

"Najodločneje zavračamo tudi navedbe, da se “praksa izkoriščanja najšibkejših” nadaljuje. Radiotelevizija Slovenija je prva medijska hiša v državi, ki se je bolečega vprašanja reševanja statusa stalnih honorarnih sodelavcev ob široki podpori organov upravljanja in nadzora ter socialnih partnerjev lotila jasno in odločno. Takšen pristop je po našem mnenju tudi pravilen," vodstvo TV Slovenija odgovarja Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki je včeraj opozorilo na nerazumne kadrovske in programske spremembe na javni televiziji in zahtevali pojasnila.

 "Uredniških odločitev nam ni treba utemeljevati"

"Uredniška avtonomija nikakor ne pomeni, da bodo morali posamezni odgovorni uredniki nacionalne medijske hiše svoje uredniške odločitve utemeljevati Društvu novinarjev Slovenije. Še zlasti, ker gre prav od Društva novinarjev pričakovati, da se bodo pred objavo svojih sporočil korektno pozanimali o vseh plateh dogajanja;" še pravijo na TVS, kjer so sklicali tudi novinarsko konferenco, na kateri bodo o dogajanju spregovorili direktorica Ljerka Bizilj, odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik in generalni direktor RTV Slovenija  Marko Filli.

Odpuščali zaradi krčenja sredstev

TVS zanika, da so brez pravih pojasnil obvestili štiri sodelavce informativnega programa, da jim ne nameravajo podaljšati pogodbe. "Tem sodelavcem pogodba poteče 30. 9. 2015, kar pomeni, da o prekinitvi sodelovanja niso bili obveščeni en dan, temveč mesec dni prej. Je pa ob tem Društvo zamolčalo dejstvo, da so bili ti sodelavci korektno povabljeni na pogovor, pa se nekateri kljub večkratnim vabilom pogovora niso udeležili – in to brez navedb utemeljenih razlogov," pravijo na RTV Slovenija.

Prav tako zanikajo, da so bile sodelavcem pogodbe odpovedane brez pravih pojasnil: "Krčenje finančnih sredstev seveda vpliva tudi na delovanje nacionalne medijske hiše, kar je bilo ničkolikorat pojasnjeno tako novinarjem kot javnosti."

TVS v svojem odzivu DNS očita tudi, da so dejstva prikazali enostransko in prirejeno ter v nasprotju z novinarskimi standardi in pravili novinarske stroke. "Zato njihov včerajšnji zapis, v katerem mrgoli netočnosti, žal ne pomeni nič drugega, kot velik madež na žlahtnosti novinarskega poklica."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • stanekos 21:01 02.september 2015.

    Dogajanje na rtvju je le odraz bolnega stanja v SLO: tako pomembno funkcijo zaseda nekdo, ki ina očitne psihofizične težave, urednik poročil pa nekdo, ki ima največ prijav na častno novinarsko razsodišče in nekdo, ki je še nedolgo nazaj se ...prikaži več potegoval za mesto župana Bohinja... Pa se je res vsem strgalo v tej državi?