Šport
64 ogledov

Blaža obrnila hrbet Sloveniji, Žemlja razočaran

slovenska teniška reprezentanca Tenis Slovenija/Facebook
Slovensko teniško reprezentanco prihodnji konec tedna čaka drugi nastop letos v Davisovem pokalu. Priložnost za vrnitev v prvo evroafriško skupino je lepa, saj je tekmec Južnoafriška republika, a žal bo Slovenija na jugu Afrike nastopila močno oslabljena.

Izbrani vrsti sta hrbet obrnila oba Blaža, Kavčič in Rola. Odpovedi v slovenskem tenisu niso nič neobičajnega. Dogajale so se že v preteklosti in verjetno se bodo tudi v prihodnje, nenavadno je le, da je do tokratne prišlo le nekaj mesecev potem, ko so trije najboljši igralci, oba Blaža in Grega Žemlja, sklenili dogovor, da bodo letos vse zasebne interese podredili reprezentanci in naredili vse, da se ekipa vrne v prvoevroafriško skupino, v kateri je nepretrgoma nastopala zadnjih šest sezon. Dogovor med tremi igralci je bil, da bosta vsaj dva vedno na voljo selektorju.

Na prvem letošnjem testu proti Monaku sta igrala Blaž Kavčič in Grega Žemlja, tokrat bodo družbo slednjemu delali Tomislav Ternar (789.), Mike Urbanija (855.) in Tilen Žitnik (1645.). Blaž Rola se je reprezentanci odpovedal, ker mu je bojda tako svetoval manager, Blaž Kavčič pa zavoljo utrujenosti.

"Sem razočaran, presenečen, pa ne toliko zaradi odpovedi kot načina, ki sta ga uporabila. Zame takšni razlogi niso dovolj za odpoved tekme v državnem dresu," je zadevo na novinarski konferenci komentiral Žemlja.

Kapetan Blaž Trupej se v zadevo ni želel preveč poglobiti, žal mu je le, da bo Slovenija nastopila močno oslabljena in v takšni postavi bo le stežka na visoki nadmorski višini konkurirala domači izbrani vrsti, ki po uvrstitvah na lestvici ATP sploh ni veliko pred Slovenijo. "Sigurno sem razočaran, a o razlogih je treba vprašati fanta, ki sta zavrnila sodelovanje. Moja naloga je, da ekipo, ki jo imam na voljo, čim bolje pripravim na nastop v JAR."

Tekmec po meri

Prvi južnoafriški igralec je Lloyd Harris, na lestvici ATP na 274. mestu. Drugi je Nicolaas Scholtz (503.), tretji Ruan Roelefse (1645.), četrti, Raven Klaasen, pa je deseti igralec sveta med dvojicami. Za primerjavo, Grega Žemlja je ta teden na 145. mestu, še nekaj mest višje je Blaž Kavčič, Blaž Rola kot tretji najvišjerangirani Slovenec pa je še vedno višje kot najboljši Južnoafričan.

V primeru zmage v Centurionu v JAR bi Slovenija septembra igrala z zmagovalcem dvoboja Norveška - Danska za napredovanje v višji rang tekmovanja, ob porazu pa je reprezentančne sezone konec.

Komentarjev 2
  • Klemen Ko 20:10 30.marec 2017.

    vseeno, če gredo rekreativci igrat....Saj kvaliteta Slo tenisa je na amaterski ravni...

  • oktipus 16:26 30.marec 2017.

    Koliko jst vem je pri JAR najvišje postavljen igralec Kevin Anderson in sicer na 74. mestu.